Hlavní stránka

Sinterklaas v Amsterdamu

(14.11.2004)

Svátek Sinterklaase neboli sv. Mikuláše je každoroční událost, která je pro Holanďany a Vlámy jedinečná již po celá staletí. Zvláště barvitě se slaví tento svátek v Amsterdamu, kam přijíždí Mikuláš vždy v předstihu druhou nebo třetí neděli v listopadu. To proto, aby stačil se svými pomocníky roznést všechny dárky. Pro děti je to největší sláva roku a už dlouho před polednem se začínají scházet na nábřeží v místech, kam Sinterklaas připluje.

Paní Els M. J. Wamsteeker z Tourist Board Amsterdam o svátku říká: "Sv. Mikuláš je v Holandsku velmi významný den, protože Mikuláš dává všem dětem v Holandsku dárky. Sv. Mikuláš se stal náboženským symbolem pro své chování k dětem a lidem, je to také oficiální patron Amsterdamu, dětí a námořníků. Je zde po několik týdnů. Děti chodí do obchodů, které jsou otevřeny i večer a o víkendu a sepisují si svá přání na papír. Sv. Mikuláš je velice starý člověk, má asi 1600 let, je to biskup, narodil se v Turecku a poté odešel do Itálie a dále příběhy a legendy říkají, že k nám přišel ze Španělska. Přichází s Černými Petry - svými pomocníky, kteří mu pomáhají dostat se s koněm na střechy a on pak dává dárky dětem přes komíny."

Sinterklaas přijíždí do Amsterdamu

Proč do Holandska přijíždí Sinterklaas právě ze Španělska zůstává tajemstvím, ale říkají to všechny staré písničky a dětské říkanky, a tak všechny děti v Nizozemí vědí, že většinu roku tráví právě ve Španělsku a zapisuje jejich chování do velké červené knihy.

Jméno Sinterklaas je vlastně zkomoleninou slov "Sint Nikolaas", ale legenda o svatém Mikuláši je založena na historickém faktu, že Mikuláš opravdu existoval. Narodil se roku 271 našeho letopočtu a zemřel roku 342 nebo 343. Jeho hrobka byla dokonce nalezena archeology v Myře na území dnešního Turecka, kde působil jako arcibiskup. Odtud také pochází pověst o jeho dobrých skutcích. Po jeho smrti se kult sv. Mikuláše rychle rozšířil do jižní Itálie, pak do celého Středomoří a odtud až do měst na pobřeží Atlantiku a Severního moře. Ve 12. a 13. století bylo například jen v Holandsku postaveno nejméně 23 kostelů věnovaných právě sv. Mikuláši. Na území, kde se téměř každý zabýval obchodem nebo měl něco společného s mořem, se patron obchodníků a námořníků těšil pochopitelně vždy velké oblibě. Jeho pověst ochránce dětí ale brzy získala přednost.

Sinterklaas s Černým Petrem

Ve chvíli, kdy se parník se Sinterklaasem za doprovodu policejních člunů přiblíží k molu, jsou ulice Amsterdamu už plné čekajících dětí a jejich rodičů. Ani špatné počasí jim nezabrání v tom, aby přišly přivítat svého Mikuláše. I pan starosta odloží deštník, aby důstojně přivítal tak vzácnou a milou návštěvu na půdě svého města.

Pak již nic nebrání tomu, aby zazněla hudba do pochodu, zarachotily bubny a Sinterklaas se mohl na svém bílém koni vydat napříč Amsterdamem, kde je netrpělivě očekáván. V Amsterdamu snad není kapela, která by se nezúčastnila pochodu v Sinterklaasově průvodu. Stovky dobrovolníků si natřou tváře načerno, aby mohli jako Černí Petři rozdávat dětem v ulicích dárky, sladkosti a hlavně radost.

Průvod z doprovodu Sinterklaase

Ve 14. století se dávaly sboristům v kostelech sv. Mikuláše na jeho svátek peníze a den volna. Později byli žáci klášterních škol v tento den odměňováni nebo trestáni mnichem převlečeným za "Dobrého biskupa", který byl představován již přesně tak jako dnes - s dlouhými bílými vousy, červeným pláštěm, mitrou a zlatou biskupskou berlí.

Sinterklaas na balkónu divadla

Dnes je Sinterklaas Nizozemci brán ani ne jako svatá osoba, ale především je pokládán za laskavého starého muže, jehož svátek se slaví výměnou dárků a děláním si dobrosrdečné legrace na účet druhých lidí.

Od slavnostního příjezdu až do 6. prosince jsou starý biskup a jeho pomocníci doslova všude. Přes den navštěvují školy, nemocnice, supermarkety i úřady. V noci pak údajně Sinterklaas putuje nad holandskými střechami a naslouchá komínem, zda děti poslouchají rodiče. Černý Petr se zase spouští do krbu, aby se přesvědčil, že mrkev a seno, které děti nachystaly do punčochy pro Sinterklaasova koně, je už vyměněno za malý dárek nebo sladkost.

Po více než třech hodinách dorazí velkolepý průvod na Leidseplein, jedno z nejživějších amsterdamských náměstí. I tady Sinterklaase očekává ohromná spousta dětí. Všichni trpělivě čekají, než se objeví i se svým průvodem a než naposled zamává z balkónu divadla, odkud jindy kynou svým příznivcům pouze hráči místního fotbalového klubu Ajax.

Konečně chvilka oddechu

Pak si teprve může Sinterklaas na chvíli sednout a oddychnout si alespoň do té doby, než nastane povinné fotografování.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress