Hlavní stránka

Pohoří Flinders Ranges

(23.03.2004)

Mystérium pohoří Flinders Ranges se odráží v bohatství legend domorodců kmene Adnyamathanha ("lidé z kopců"), jejichž životy jsou s pohořím úzce spjaty.

Daleko zřetelnější než kdekoli jinde v Austrálii je zde patrné spojení mezi prostředím a mytologickými příběhy domorodců, které vyprávějí o tom, jak lidé nebo zvířata utvářejí ráz krajiny - i když vzhledem k několika podobám mytologických předků je toto rozlišení často nejasné. Hlavní postavou je Akurra, gigantický had s hřívou (nebo hadi), jenž hlídá jezera či tůně a vytvořil obrysy pohoří Flinders Ranges, když se plazil na sever, aby zcela vypil rozlehlá solná jezera Frome a Callabona. Jedním typem umění nalezeného na domorodých posvátných místech jsou okrové kresby, které vznikaly ještě před rytinami. Kruhy obecně znázorňují tábořiště, přičemž doprovodné čáry a prstence představují různá stadia během obřadů zasvěcení. Složité geologické údaje znázorněné na tabulích rozmístěných kolem cesty v roklině Brachina Gorge podrobně vysvětlují, jak krajinu před stovkami milionů let změnily pohyby adelaidské geosynklinály.
 

Jan Bína
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress