Hlavní stránka

Boeing v Seattlu

(01.03.2004)

Do Everettu, kde má továrnu světoznámá letecká firma Boeing, je to z centra Seattlu jen nedaleko. Právě tady se vyrábějí její proslulá největší letadla Boeing 747-Jumbo a Boeing 767.

Zdálky vcelku nenápadný areál s přízemními halami nás vítá velkými vraty hangáru se zvětšenou barevnou poštovní známkou, na které je malá holčička, která si prohlíží příď obřího Jumba. V nevelké přijímací budově továrny je zároveň také firemní muzeum, informace a kino pro návštěvníky. A těch je tady stále plno. Po událostech z 11. září 2001 mají i zde obavy z možných atentátů a tak se zpřísnila bezpečnostní opatření. Jedním z nich je naprostý zákaz fotografování či filmování. A tak v našich vozech musíme nechat veškeré tašky či kabelky. Po projití detektory a přísné prohlídce vstupujeme nejprve do tunelu, který vede pod celou výrobní halou a ve kterém jsou umístěny veškeré potřebné kabely a potrubí. Je dlouhý několik kilometrů. Pak vyjíždíme výtahem do obrovské výrobní haly, která prý má zhruba rozlohu jedenácti fotbalových hřišť. V ní pozorujeme práci na několika rozestavěných obřích letadlech. Inženýři a mechanici v bílých pláštích, kteří tu pracují, mají své přísně a velmi přesně rozdělené úkoly a jejich práce se pečlivostí velmi podobá profesi laborantů. Práce na velkém Boeingu 747 prý trvá téměř rok a na letadla se po tu dobu nesmí prášit. Proto je přikrývají plastikovými fóliemi. Nakonec se obří stroje nastříkají barvou a opatřují znaky leteckých společností, které si je objednaly. Je to skutečně velkolepé, moci se procházet po ocelových můstcích ve výšce pod střechou haly nad obřími letadly. Hotové stroje, které už čekají na své zákazníky, pak vidíme na firemním letišti, kam nás odváží mikrobus. Letadel je tu hodně, protože někteří z objednavatelů mají finanční potíže a tak se čeká, až budou moci zaplatit. Své potíže má i samotná firma Boeing, která jako mnohé další zavádí úsporné programy.

V kině nám ještě promítnou zajímavý dokumentární film o historii Boeingu a návštěvníci si mohou zakoupit i nejrůznější suvenýry s logem firmy, knížky a videokazety.

Původní tovární hala firmy Boening

Poznatky z návštěvy továrny si druhý den doplňuji prohlídkou velkého leteckého muzea firmy Boeing přímo v Seattlu. Původní starý dřevěný hangár, ve kterém začala na počátku 20. století výroba prvních letadel Boeing, byl zachován a je v něm umístěna velmi pěkná a přehledná expozice starých letadel, včetně unikátních fotografií a dokumentů.

U létajícího automobilu v muzeu Boeningu

V nové části jsou v obrovské hale vystavena nejrůznější letadla - od těch prvních dopravních přes bojové stroje obou světových válek až po moderní současné stíhačky a nejrůznější prapodivná letadla. Například prototyp létajícího auta nebo superlehkého letounu, poháněného lidskou silou, které přeletělo průliv La Manche. A také originální obleky amerických kosmonautů a vesmírné moduly. Nadšenci letectví tu mohou trávit celé dny.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress