Hlavní stránka

Antelope Canyon

(13.06.2004)

V Coloradské náhorní plošině se nachází mnoho kaňonů, v angličtině nazývaných "slot canyons". Kombinace rozměrů, fantastických barev, hladkých tvarů skal osvícených jemným odrazem paprsků poledního slunce, to vše učinilo z Antelope Canyonu jedno z nejfotogeničtějších míst na americkém jihozápadě. Zdejší kaňony vytvářelo miliony let trvající zvětrávání - větrná a zejména vodní eroze.

V roce 1931 náhodně našla malá indiánka vchod do "antilopí" soutěsky, když se jí jedna z ovcí zatoulala do skalní průrvy. Navahové soutěsku pojmenovali Tse bighanilini, což v překladu znamená "voda protékající skalami".

Říčka Antelope Creek má v létě při občasných, ale prudkých dešťových srážkách náhle značné množství vody, které zaplavuje rychle koryta vyschlých řek. Voda se valí do míst vzdálených i desítky kilometrů a když doteče k nálevkovité hradbě pískovcového masívu, vytváří hlubokou soutěsku. Mezi skalami vzniká katedrála se spirálovitě zbroušenými stěnami, které v záři poledních slunečních paprsků vytvářejí neustále se měnící pestrou paletu barev světel a stínů. Sluneční paprsky pronikají do úzké skalní trhliny a nechávají vyniknout ostré hrany, žlábky a prohlubeniny v pískovci s odstíny červené, oranžové a žluté barvy. Tento působivý obraz barev se rychle mění a kolem druhé hodiny odpolední pomalu temní, přírodní "divadlo" končí.

Antelope Canyon jsou vlastně dvě od sebe oddělené, několik kilometrů vzdálené soutěsky (Nižší a Vyšší). Vyšší, které se říká Corkscrew (Vývrtka), je dlouhá asi 400 metrů a hluboká skoro třicet metrů. Šířka chodby je mezi dvěma až deseti metry. Vstup do skal je asi 5 kilometrů od nejbližší státní silnice, kde se nachází "vstupní" bod. Zde je třeba zaplatit majitelům území, Navahům, poměrně vysoké vstupné (doprava terénním automobilem a hodinová prohlídka přijde na 25 USD na osobu, za každou další hodinu se cena zvyšuje o dalších 5 dolarů). Přehnaná cena odrazuje od vstupu zejména zahraniční studenty, kteří si mohou pořídit kartu na vstupy do všech národních parků jihozápadu USA za necelých 50 USD a mohou v nich pobývat jakkoliv dlouho.

Lower Antelope Canyon (Nižší antilopí kaňon) je delší, hlubší a méně přístupný, proto je i méně navštěvován. Do historie se neblaze zapsal v roce 1997, kdy při náhlé záplavě při silné bouři s přívalovým lijákem zde zahynulo 11 turistů. Proto byl kaňon rok zcela uzavřený a nyní je možné ho navštívit pouze v doprovodu zkušeného průvodce.

Návštěvu i přes vysokou cenu mohu jen doporučit, patří k silným zážitkům.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress