Hlavní stránka

Rio de Janeiro

(02.05.2004)

Do tohoto fantastického jihoamerického města se nejlépe dostanete letadlem. Mezinárodní letiště Galeao Antonio Carlos Jobim se nachází na ostrově Ilha do Govenador. Cesta do centra města podél jezera Latia Rodrigo de Freitas trvá asi 25 minut. V průběhu jízdy můžete obdivovat nádherná městská panoramata.

Rio objevil admirál André Goncalves , když se svou lodí vplul po silvestrovské noci roku 1501 do zálivu Guanabara Bay. Domníval se, že vplul do ústí neznámé řeky a protože psal do palubního deníku datum 1. ledna, (primero de Janeiro 1502), nazval objevené místo Rio de Janeiro (Lednová řeka). Teprve později se zjistilo, že se zmýlil. Pokřtil řeku, která vůbec neexistovala. Jméno už ale zůstalo.

Rio de Janeiro obklopují hory (např. Morro da Urca, Pao de Açúcar, Corcovado), zálivy, drobné ostrůvky vystupující z azurově modrého moře. Dnešní Rio je synonymem zábavy a vzrušujícího života. Ve městě jsou velmi příjemné prostorné parky, tropický prales v NP Floresta da Tijuca, botanické zahrady, muzea a samozřejmě lákavé pláže Praia de Vermehla, Praia do Leblon, Praia de Ipanema, Praia de Copacabana, Praia de Flamengo, Praia de Botafogo. Rio de Janeiro bylo od roku 1763 do roku 1961 hlavním městem země.

Obyvatelé města si říkají cariocas a o svém městě hovoří jako o cidade maravilhosa (úžasné město). Dnes v něm žije 12 milionů lidí (2. po Sao Paulu s 18 miliony). Kontrasty ve městě jsou mezi impozantními historickými stavbami, moderními výškovými budovami, kongresovými centry a nákupními středisky a na kopcích roztroušenými domy chudiny. Jako prstence se kolem města táhnou chudinské favely. V nich žijí lidé v chatrčích z vlnitého plechu, celtoviny a prken. V Brazílii se říká, že "bohatí umírají strachy a chudí hlady".

Nejkrásnější pohled na město je z hory Corcovado (710 m n. m.) od sochy Cristo Redendor (Ježíš Kristus Vykupitel). Socha, která byla postavena v roce 1931 a poprvé vysvěcena 12. 10. 1931, je vysoká 30 metrů (s podstavcem 37) a široká 28 metrů. Podruhé ji vysvětil papež Jan Pavel II. o padesát let později. Neméně zajímavou vyhlídkou je Cukrová homole Pao de Açúcar. Kabinovou lanovkou nejdříve vyjedete za 6 minut na vrchol Morro da Urca (220 m n. m.), další kabinovou lanovkou za 5 minut do výše 396 m n. m. na nádherné panorama Ria. Homole (název je odvozen od tvaru hory připomínající kužel cukru) se nachází nad zátokou Guanabara Bay.

A kam se dá ještě zajít? Příznivci sportu nemůže v programu chybět návštěva největšího stadionu Maracana se 131 tisíci míst k sezení (dříve byla kapacita s místy k stání 200 000). Fotbal je národním sportem a návštěva zápasu je opravdovým zážitkem. Nejdůležitější zápasy se odehrávají po celý rok každou neděli od 17 hodin. Autobusy pro hotelové hosty odjíždějí od hotelů již ve 14.30 hodin. Tento způsob návštěvy zápasu je bezpečný, nelze doporučit vydat se samostatně mezi rozvášněné příznivce jednoho z klubů. Ti po celý zápas nejen skandují, zpívají, bubnují, ale často vyhazují petardy a vrhají kolem sebe případně až na hrací plochu jakékoliv předměty. Po celý zápas je opravdu rušno.

Milovníci tance si nemohou nechat ujít, ať jsou v Riu kdykoliv, návštěvu Sambodromu, místa, kde se každoročně koná koncem února slavný karneval, v centru města se nedá přehlédnout a nenavštívit chrám Catedral Metropolitana, projít finančním centrem Aérea do Largo da Carioca (Brazilci ho přezdívají "Bermudský trojúhelník", protože podle jejich názoru zde ve třech výškových budovách zcela pravidelně mizí, díky špatné práci ministerstva financí, které zde sídlí, peníze daňových poplatníků).

Také je nutné pojíst a to lze v Riu opravdu snadno. Stačí zajít do jedné z proslulých restaurací Churrascarias, kde po přivítací "caipirinhe" (opravdu dobré pití) doporučuji tradiční feijoadu (vepřové maso s rýží, fazolemi, škvarky a vynikajícími sósy), dále lze ochutnat smažené banány, dary moře a ryby vůbec, drůbež, každý si jistě vybere z mnoha druhů ovocných či zeleninových salátů podávaných na zelených palmových listech. A churrasco? Za pevnou cenu je z masové jehly odkrajováno maso, které neustále obcházející číšníci s radostí hostům servírují. No a k tomuto "folklóru" ještě neodmyslitelně patří vystoupení tanečníků a tanečnic při typické brazilské sambě.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress