Hlavní stránka

Černá Hora - Petrovac, Bar, Ulcinj a Cetinje

(18.04.2004)

Mezi největší a nejvýznamnější turistická střediska Černé Hory patří také Petrovac, Bar, Ulcinj a Cetinje.

Petrovac
Oblíbené letovisko v Petrovackém zálivu leží asi 9 kilometrů od Sv. Stefana. Původně rybářská osada, která se rozvíjela kolem benátské pevnosti (tzv. kaštelu) na severozápadním výběžku pevniny. Petrovac je velmi oblíbenou destinací pro svojí krásnou přírodní scenérii, chráněnou polohu a pláž s menšími oblázky s hrubým pískem v širokém zálivu.

Bar
Nachází se na jižním pobřeží Jadranu 40 kilometrů od Budvy. Pláže jsou oblázkovo-písečné s pozvolným vstupem do moře. Bar je někdy nazýván “starším bratrem” italského Bari.

V tomto městě roste olivovník z dob Ježíše Krista. Původní město bylo založeno v podhůří Rumije, 4 kilometry od moře. Opevnění pochází z 11. století. Pro město je typický horský akvadukt z dob nadvlády Turků (16. stol.), jsou dochovány zbytky opevnění, Biskupský palác. Město později rostlo směrem k moři. Dnes je významným černohorským přístavem, důležitou dopravní tepnou, která umožňuje spojení hlavního města Srbska Bělehradu s mořem.

Lokalita je velmi vhodná pro potápění, je zde v mělké vodě přístavu potopená jachta krále Nikoly a před Velkou pláží na dně moře se nachází vrak německého křižníku Vorwärts ze 2. světové války.

Ulcinj
Nejjižnější a 3 000 let staré místo. Ulcinji vládli Řekové, Římané, Ilirové, Vizanti, Sloveni, Mlečani i Turci. Od roku 1878 je součástí Černé Hory. Město Vás mile přivítá se svou orientální atmosférou v restauracích, kavárnách i na pravidelných trzích “pazarech”. Staré město se svou pevností, hradbami, věžemi i ruinami patří k Ulcinji stejně jako nová část města s minarety, přírodními plážemi se solí a jódem. Z pláží dominuje 13 kilometrů dlouhá písečná Velká pláž, která je od centra města vzdálena 4 kilometry. Písek z pláže se používá k léčbě revmatických, ženských i nervových nemocí.

Nedaleko od řeky Bojany poblíž Ulcinje je Šasko jezero, bohaté na ryby i ptactvo. Ornitologové ho nazývají ptačím "Eldorádem".

Pláž Ada Bojana ležící v ústí řeky Bojany do Jaderského moře patří nudistům. Od Ulcinje je vzdálena 13 kilometrů a leží na samém jižním cípu Černé Hory poblíž hranice s Albánií. Lze zde provozovat mimo slunění a koupání windsurfing, potápět se nebo jezdit na koni.

Cetinje
Bývalé hlavní město Černé Hory. Zde sídlil jediný černohorský král Nikola. Mezi významné památky patří Cetinjský klášter (je v něm uložena první kniha napsaná a vytištěná cyrilicí z roku 1494), budova Bilijarda, Palác krále Nikoly, Modrý palác, Zetský dům a budovy, kde byly umístěny konzuláty. V budově vlády se nyní nachází obrazová umělecká galerie (Picasso, Renoir, Chagal …).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress