Hlavní stránka

Pobřeží středního Jadranu - Biograd na moru

(25.11.2003)

Městečko Biograd na moru existuje již přes dva tisíce let, posledních 13 století je obýváno Chorvaty, kteří dbají o kontinuitu středozemní jadranské kultury po předchozích Gótech, Římanech, Helénech a ilirských Liburnech. Největší rozkvět zaznamenal Biograd jako sídlo středověkých panovníků. V roce 1102 zde byl korunován uhersko-chorvatský král Koloman. Mnoho cenných památek z dob minulých lze shlédnout v Domovském muzeu.

Z mnoha starobylých biogradských budov přežila benátské ničení města v roce 1126 jen bazilika sv. Ivana z 11. stol. Na nedalekém ostrově Pašman se zachoval více jak 800 let starý benediktinský klášter sv. Kuzmy a Damjana a ze 14. stol. františkánský klášter sv. Dujmy. V blízkém městečku Vrana se nachází Templářská zřícenina a Turecké nocležiště z doby nájezdu Turků, v Ninu je první chorvatská katedrála Crkvica sv. Nikola.

Biograd na moru se nachází blízko zadarského nebo splitského letiště (Zrcna Luka) a má dobré dopravní spojení jak po silnici, tak i po železnici (do Zadaru). Ve městě je možné se ubytovat v soukromí v řadě vil, apartmánech, kempech či hotelích Adriatic, Ilirija, Kornati, k nim se řadí turistický komplex Crvena luka a motel Biograd.

Hlavní atraktivitou Biogradu je Pašmanský kanál velmi vhodný pro surfing, fantastické souostroví Kornati, ráj pro jachtaře. Další možnosti sportovního vyžití nabízejí např. tenisové kurty a řada dalších sportovišť v blízkosti pláží.

Blízkost národních parků na moři (souostroví Kornati), v horách (velebitská Paklenica), u řeky (vodopády řeky Krky) i jezera (Plitvice), přírodního parku (Telaščica na ostrově Dugi otok) i bezprostřední blízkost Vranského jezera neobyčejně bohatého na ryby a hnízdící bahňáky, to vše poskytuje návštěvníkům Biogradu na moru možnost podnikat zajímavé výlety do okolí města.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress