Hlavní stránka

Arktická ostrovní teritoria Norska - SVALBARD (kraj Troms)

(28.12.2003)

Na Svalbardu jsou 3 národní parky, 3 přírodní rezervace, 15 ptačích parků, 3 rostlinné rezervace, celkem 30 000 km čtverečných, tj. polovina rozlohy souostroví. Ostrovy byly objeveny roku 1596.

Území o rozloze 62 924 km2 se nachází mezi 74°-81° s. z. š. 700 kilometrů severně od norského království. Tato území připadla k Norsku roku 1920 na základě mezinárodních dohod. Vzdálenost od severního pólu je 1 300 kilometrů.

Území tvoří Spitsbergen (Západní Špicberk), Nordaustandet (Severovýchodní země), Edgeöya (Edgeův ostrov), Prins Karls Forl (Země krále Karla), Barentsöya (Barentsův ostrov), Bílý ostrov a řada menších ostrovů. Jeden z nich - Björn Oya (Medvědí ostrov) je vzdálen 300 km na jih.

Svalbard znamená "chladné pobřeží" (v zimě klesají teploty k - 40 °C, v létě díky Severoatlantskému proudu vystupují až k 15 °C. Časté jsou vichřice a okolím se pohybují pro kabotážní plavbu nebezpečné plovoucí ledové kry.

Objevení ložisek uhlí vedlo k podpisu smlouvy, podle níž ostrovy patří pod správu Norska, ale právo těžit mají i jiné země (tohoto ustanovení využívá pouze Rusko v Barentsburgu). Těžba probíhá v létě, tehdy počet obyvatel dosahuje až 3 500. Správním střediskem ostrovů je Longyearbyen (1 000 stálých obyvatel). Město je pojmenováno po Američanu Johnu Monreou Longyearovi. Ten v roce 1906 založil na Špicberkách první černouhelný důl. Místní letiště nese název Airport Ny-Llesund.

Většina plochy ostrovů je zaledněna, z ledovců vyčnívají skalní štíty hor - Špicberky (až 1 717 m n. m. - Newtontoppen) na 79° s. š. Podél pobřeží zde žijí v zimě jen 3 druhy savců - lední medvěd, sob a polární liška, v létě lze spatřit tuleně, mrože a velryby. Slunce nezapadá od 21.4. do 21.8., jen třetina území je během léta bez sněhu. V červenci stoupají teploty až ke 20 °C. Na ostrovech je jen 33 kilometrů silnic.

Ostrov Jan Mayen (380 km2) leží asi 500 km východně od Grónska a je pojmenován podle nizozemského mořeplavce, který žil v 17. stol. Správním střediskem je Eggoya. Na tomto zaledněném ostrově je vyhaslá sopka Beernberg (2 277 m n. m.). Ostrov je norským územím od roku 1929. Jeho součástí jsou meteorologická, rozhlasová a navigační stanice. Žije zde trvale 25 obyvatel.

Zajímavostí jistě je, že druhou nejpočetnější skupinou obyvatel Svalbardu mimo Norů (Rusové jsou zde většinou jako horníci na dobu určitou a neusazují se zde trvale, po splnění pracovní smlouvy se navracejí do Ruska) jsou Thajky. Ty se sem přivdaly jako manželky Norů a postupně za nimi z Thajska přicestovali přátelé a příbuzní s cílem usadit se zde. V roce 2003 zde žilo asi 60 obyvatel thajské národnosti.

Na Svalbardu se může usadit cizinec a to i bez pracovního povolení, nepotřebuje ani povolení k pobytu. Musí se ale o sebe postarat sám, musí si sehnat ubytování a zaměstnání.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress