Hlavní stránka

Původní obyvatelé Nového Zélandu

(30.11.2003)

Až do roku 1642 Evropané Nový Zéland neznali. Tehdy objevil jižní část ostrova holandský mořeplavec Abel Tasman, který také jako první obeplul Austrálii. Kontak s bojovně vypadajícími a naladěnými domorodci - Maory - nebyl jednoduchý.

Některé z Tasmanových námořníků Maoři zabili, a tak kapitán ztratil zájem o kolonizaci objeveného území. Název, který ostrovu dal - Nieuw Zeeland (kupodivu mu připomínal jednu z provincií jeho vlasti), však přetrval.

V roce 1769 připlul J. Cook a tentokrát cílevědomě nárokoval ostrov pro Anglii. Pak začalo do země proudit stále více dobrodruhů. Nově příchozí prodávali Maorům alkohol a střelné zbraně a ti je začali používat v potyčkách mezi kmeny. Tím začal proces úpadku Maorů. Umírali také na evropské nemoci, například spalničky, proti nimž neměli žádné protilátky.

K otevřeným sporům a šarvátkám došlo, jakmile přistěhovalci začali ve velkém zabírat maorskou půdu. V roce 1867 vypuklo maorské povstání. Hnutí Hauhau (podle válečného pokřiku Maorů) bojovalo s velkou srdnatostí, ale technické převaze Evropanů nemohlo dlouho odolávat. Válka skončila r. 1872 a Maoři ztratili většinu své dřívější země. Ale na rozdíl od domorodých Australců se Maoři nové situaci přizpůsobili a integrovali se poměrně velmi úspěšně do evropské kultury dominia Nový Zéland.

Dnes zastávají významné funkce ve všech oborech společenského života. Z celkového počtu obyvatel Nového Zélandu představují zhruba jednu desetinu.


 

Jan Bína
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress