Hlavní stránka

Mar Menor - "Mrtvé moře" ve Španělsku

(21.04.2003)

Na jihovýchodě španělského království poblíž poloostrova Palos v provincii Murcia se nachází Mar Menor (Malé moře). Je to jedna z největších pobřežních lagun na Pyrenejském poloostrově. Velké jezero teplé, klidné a neobyčejně slané vody je odděleno od Středozemního moře pruhem pevniny se jménem La Manga. Tato "kosa" je dlouhá 22 kilometrů, široká 250-1500 metrů.

Klimatické podmínky, salinita, léčivé bahno s vysokou léčebnou silou i sluneční svit jsou zcela srovnatelné s Mrtvým mořem v Izraeli (Ein Gedi, Eilat), Jordánsku či Palestině. Velká intenzita slunečního záření a pouštní prostředí přispívá k rychlému odpařování vody. Vrstva páry nad lagunou chrání před zhoubnými ultrafialovými paprsky (nahrazuje zápornou nadmořskou výšku kolem 400 metrů u hladiny Mrtvého moře), dochází k vysoké koncentraci kyslíku a bromu ve vzduchu. Nevyskytuje se žádný pyl, proto je toto místo ideální pro léčení nemocí dýchacích cest, astmatu a samozřejmě nemocí kůže jako jsou ekzémy nebo lupénka. Tato lokalita je ideální pro léčení kloubních potíží, artrózy, poúrazových stavů, alergií, revmatismu a řady dalších potíží.

Léčebné účinky vody v Mar Menor spočívají ve zvýšené koncentraci minerálů solí vápníku, sodíku, hořčíku, flóru a jódu. Výhodou je, že moře je mělké a voda má stálou teplotu. Zdejší termální koupele mají osmotický vliv na vnitřní tkáně lidského těla a zvyšují činnost krevního oběhu. Odstraňují jedovaté látky z kožních tkání a uvolňují svalové napětí.

Léčivé bahno (fango) je známé pro svoji léčebnou hodnotu (má vysoký obsah vápníku, sodíku, hořčíku, flóru, chlóru a síry). Nanášení na kůži pomáhá uzdravovat řadu kožních chorob, vyrážek, akné, lupénky i zánětů. Fango má schopnost rychlého vstřebávání, neutralizace kyselosti a stimulace účinků, což je velmi podstatné pro hojení ran a zlomenin.

Z hlediska srovnatelných léčebných výsledků, bezpečnosti i ceny pobytu lze v současné problémové době Blízkého východu španělskou lokalitu La Manga (Mar Menor) vřele doporučit.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress