Hlavní stránka

Noc svíček v holandské Goudě

(13.12.2002)

Srdcem Holandska prý je Gouda [Chauda] a srdcem Goudy  je bezesporu její starobylá radnice a náměstí kolem ní. Městská práva obdržela Gouda ve 13. století a rychle se stala důležitým obchodním střediskem. U nás je ale jméno Gouda známo spíše jako název vyhlášeného sýra, který se stal přímo národním symbolem Holanďanů.

Sýr Gouda se do obchodů dostává ve formě bochníků se zaoblenými okraji. Jejich hmotnost se pohybuje v rozmezí od čtyř do dvaceti kilogramů. Pro chuť místního sýra je důležitá především jeho doba zrání. Mladé sýry zrají zhruba šest týdnů, středně dozrálé potřebují tři až čtyři měsíce a dlouhozrající odpočívají ve sklepích až dva roky. Čím jsou sýry starší, tím jsou pikantnější, sušší a taky dražší.

Sýry ovšem nejsou jedinou gurmánskou specialitou z Goudy. Věhlasné jsou také zdejší oplatky se sirupem. Není zcela jasné, kdo tu pochoutku vymyslel, ale ví se, že se zcela jistě vyráběly a prodávaly s velkým úspěchem už v roce 1810.

Radnice v Goudě Radnice

Mnoho pekařů krájí ještě teplou vafli napůl a plní ji teplým sirupem, do kterého se přidává máslo, hnědý cukr a skořice. Jiný výrobce nejdříve oplatky upeče a poté co vychladnou je teprve potře sirupem a skládá je jednu na druhou. Ještě důležitější jsou ovšem ingredience těsta, z kterého se vafle pečou. To musí například obsahovat také drobty z již upečených oplatků, protože jinak by byly vafle tuhé a ne správně křupavé.

A jak opravdoví obyvatelé Goudy nejraději jí své vafle se sirupem? No přeci mezi dvěma krajíci z bílého chleba.

Ovšem nejen dobroty patří k tradicím Goudy. Po kolapsu ekonomiky, který město postihl v druhé polovině 17. století, se nastěhoval do Goudy jistý Angličan jménem William Baernelts. Tento bývalý voják a "náboženský emigrant" se po svém příchodu do města vrátil ke své původní profesi výrobce dýmek. To byl první impuls ke vzniku průmyslu, který v dobách své největší slávy zaměstnával tisíce lidí.

Adrie Maerings ve své dílně Výroba porcelánových dýmek

V osmnáctém století došlo k určitému poklesu výroby dýmek, ale opravdový propad nastal až se zavedením doutníků a cigaret. Tradiční výroba porcelánových dýmek se ale v Goudě udržela dodnes. V dílně Adrie Maeringse (Adrie Maerings) ležící jen pár minut pěšky od centra města se vyrábějí porcelánové dýmky již třicet let. Výroba takové dýmky vypadá náramně jednoduše: namačkat hlínu do formy, vytáhnout, uhladit, vysušit a vypálit - na pohled je to snadné jako všechna práce, kterou dělá někdo, kdo dokonale zvládl své řemeslo.

Tradiční řemeslo má v Goudě ještě jednoho zástupce. V polovině 19. století tu byla založena dílna vyrábějící svíčky. Koncem 19. století již z dílny byla velká továrna, ta ale v roce 1931 při obrovském požáru zcela lehla popelem. Továrna byla po dvou letech postavena znovu, výroba svíček se ale časem odstěhovala mimo město. Zůstalo jen několik obchodů se svíčkami, kde si ale dodnes můžete sami ručně vyrobit svou originální svíčku. Vosk dnes nahřívá elektrický proud, ale postup je stejný jako kdysi. Knoty napnuté v rámečku se ponoří do vosku a vytáhnou. Vrstvička vosku ztuhne a pak se znova ponoří do vosku. Vrstva po vrstvě ulpívá na sobě a svíčka pomalu narůstá na objemu. Na závěr se použije obarvený vosk a vaše zcela originální svíce je na světě.

Tradiční výroba svíček

A kdy jindy přijdou svíčky ke slovu než právě o Vánocích. I Vánoce v Goudě mají svou speciální tradici. Každý rok před Štědrým dnem se koná "Noc svíček v Goudě" (letos to bude 17.prosince). To se sejdou obyvatelé města, aby společně oslavili příchod Vánoc.

Už dopoledne se v ulicích objeví velbloud, ovce, oslíci a všelijaká další zvířena a pod dohledem Josefa a Marie dělají radost především dětem.

Zvuk flašinetu se stará o dobrou náladu, město zvedne v tento slavnostní den závory placených parkovišť, zdarma můžete navštívit muzea i další kulturní expozice.

Hned několik Santa Klausů rozdává v ulicích dobroty, všude září vánoční výzdoba a ulicemi zní vánoční melodie.

Poprvé se takto v ulicích města sešli obyvatelé Goudy v roce 1953. Celá radnice byla osvětlena svíčkami, údajně na počest stého výročí založení původní továrny na výrobu svíček. Nic nevadí, že podle jiných pramenů byla první "svíčkárna" založena v Goudě až v roce 1858. Akce se velmi líbila, a tak se místní lidé rozhodli, že ji budou opakovat každoročně vždy o Vánocích.

Svíčky v oknech radnice

Od té doby organizuje výbor Gouda - hart van Holland každý rok večer svíček. Město vypne veřejné osvětlení a hořícími svíčkami se rozzáří celá radnice. Také zpoza oken domů na náměstí a přilehlých ulic září teplé světlo plamenů svíček. Před sedmou hodinou večer je už náměstí kolem radnice plné lidí, kteří si přišli vychutnat tu jedinečnou pohádkovou atmosféru.

Povinností starosty je nejen pozdravit své spoluobčany a popřát jim krásné Vánoce, ale také vybrat a přečíst vánoční příběh.

Pak už na náměstí zazáří vánoční strom, který Goudě každoročně věnuje jeho norské partnerské město Kongsberg a za doprovodu zvonkohry se dají všichni do zpěvu.

Radnice v noci

Texty písní byly rozdány a málokdo si nechá ujít příležitost zazpívat si se sousedy a oslavit společně začátek Vánoc. Nakonec i starosta Goudy jde příkladem a je ho slyšet.

Kdoví, zda by v Goudě mohl být zvolen za starostu někdo bez hudebního sluchu? Možná právě proto je ve městě tolik hudebních skupin, orchestrů a sborů. Ti nejlepší z nich na závěr "Noci svíček v Goudě" vystoupí s vánočním programem v kostele St. Janskerk.

Kostel sv. Jana je pozdně gotická křížová bazilika a je nejdelším chrámem v celém Nizozemsku. Vánoční koncert ale kostel zcela zaplní. Sedí se nejen v lavicích, ale i na schodech.

Pěvecké sbory a orchestr doplní zvuk velkých varhan, které patří k nejznámějším v Holandsku. Je to výjimečně krásný instrument mající 3 856 píšťal, rozdělených na 53 hlasů, 60 rejstříků, tři manuály a volný pedál.

Chrámová loď Varhany v kostele sv. Jana

Sto patnáct a půl metrů dlouhá chrámová loď je chloubou Goudy a má skvělou akustiku. Vánoční koncert se snad ani nemůže konat v působivějším prostředí. Svatý Jan Křtitel byl vždy patronem města, a proto byl kostel postaven k jeho poctě. Původní katolický chrám z roku 1485 byl goticky přestavěn poté, co roku 1552 zcela vyhořel, ale slavným se stal především kvůli svým sedmdesáti malovaným oknům, která patří mezi to nejlepší, co se v Evropě dochovalo.

Pozoruhodné vitráže znázorňují jak tehdejší soudobé postavy, tak biblické příběhy. Kostelu je věnovali zámožní patroni. Mezi ty patřil například katolický Filip II. Španělský, ale také jeho protivník Vilém I. Oranžský a řada dalších.

Detail jednoho z oken

Po změně náboženské orientace v Holandsku se kostel ocitl v rukou protestantů, avšak ani obrazoborci se neodvážili zničit nádherná okna, naopak protestantští patroni, mezi nimiž nechyběli ani rotterdamští radní, dál obdarovávali kostel okny až do roku 1603. Od té doby jsou stále na svém místě, jen za druhé světové války byla vyjmuta a bezpečně ukryta.

A tak i na dnešní slavící občany Goudy shlíží z oken vyobrazení Ježíše převlečeného za františkána, který prosí o odpuštění nevěrné ženě, Jan Křtitel křtící Ježíše v řece Jordán, Judita i lichváři, které právě vyhání Ježíš z chrámu, a další stovky biblických postav malovaných na skle.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress