Hlavní stránka

Welcome to Matal Gorge

(07.11.2002)

Vítejte v Matalské soutěsce, hlásá nápis dvoumetrovým písmem na opěrné zdi pod restauracemi, kavárnami, diskotékami i bufety na jižní straně zálivu v Matale. Pochází ze šedesátých let. Přímořské letovisko na jižním pobřeží Kréty si tehdy prožilo svůj čas vrcholné slávy, avšak dodnes si zachovalo mimořádnou atmosféru, kterou sem tehdy přinesli z celého západního světa hippies.

Cestujete-li po Krétě, a dnes jen stěží najdete opravdového tuláka, který by ostrov vynechal, po pár dnech vám začnou splývat mínojské paláce v Knóssu, Agía Triáda i Malii s dalšími archeologickými lokalitami v Gordysu, pevnostmi a kláštery rozesetými nevídaně hustě po celém 260 kilometrů dlouhém ostrově. O to radostněji zvolíte změnu, když místo rozvalin navštívíte planiny Lasíthi (850 m n. m.) se stovkami zvláštních větrných mlýnů s látkovými trojúhelníkovými lopatkami, Diovu rodnou jeskyni Diktéon Ántron s vchodem ve výšce 1025 m n. m. v pohoří Díkti, soutěsky Imbros a samozřejmě Samaria.

Všechna místa však jsou zahalena vrstvou pomyslného prachu, jímž vzpomínky pokrývá nepříliš citlivý komerční přístup. Na světoznámé palmové pláži Vai zcela na východě Kréty se na pálícím písku už od rána nedá vydržet bez důkladného obutí, stíněná místa jsou pečlivě do poslední pídě obsazena lehátky hlídanými a posouvanými čilými pronájemci. Řada pokladníků v památkách neuznává žádné průkazky ke slevám a žádá plné, pro kapsu běžného českého turisty někdy dosti citelné vstupné...

Proto vám chceme doporučit místo ležící asi 10 kilometrů od famózní lokality s pozůstatky mínojského paláce ve Faistu, kdy byl mj. nalezen i slavný disk s dosud nerozluštěnými hieroglyfickými texty. V Matale nejsou antické vykopávky. Zde najdete jen malé městečko sevřené z obou stran vysokými strmými skalními srázy, terén vypadá jako obří lopatka. Levá jižní stěna je podél pláže a mělkého moře lemována titulním nápisem na terase, nad níž svítí bezpočet bílých, velmi příjemných hospůdek, kde večerní posezení při barevném intimním osvětlení, báječném frapé a výtečném místním červeném vínu nad šplouchajícími vlnami zálivu je nezapomenutelné.

Ovšem podobných malých taveren na nábřežích je po celém Středomoří nespočetně. Výjimečnost Mataly tvoří jeskyně a někteří obyvatelé. Podivné postavy obstarožních, dnes šedesáti i víceletých hippies, kteří zůstali věrni svému světonázoru z před čtyřiceti let a také čarovnému místu. Matala byla centrem, kam se tito tehdejší teenageři, toužící po volnosti a svobodě v životním stylu, nekomformní kultuře, zen-buddhistickému náboženství, volné lásce i hudbě soustředili a odkud snadno vyráželi na všechny strany do přístavů Středomoří pouštět žílou rodičovským kontům, aniž hrozilo nalezení místa pobytu.

Protější stěna zátoky je vytvořena ze šikmo do moře skloněných pískovcových vrstev plných vchodů, často jakoby balkónů jeskyní Spiliés Mátalou, z nichž k vašemu dvoudeci blikají po celý večer svícny, lampičky a svíčky. Díky této nádherné kulise se vám krásná letní noc nad mořem spojí s vánoční mihotavou atmosférou a dojem naprosté výjimečnosti Mataly je hotov.

Světýlka jeskyní, z nichž nejstarší byly původně v římské době katakombami s hrobkami a později sloužily jako úkryty raným křesťanům, jsou jako bludičky. Vylákají vás vzdor varování v průvodcích ze stanu v kempu, vezmete si karimatky, přikrývky a půjdete spát do nejlepšího hotelu s tisíci hvězdičkami na nebi a stovkami kouzelných teplých světýlek na severní straně. Z jižní strany tiše přilétají jemné tóny řecké hudby a pohasínající body lampiónů. Jak utichá vzdálená hudba matalských vinárniček, je cítit slaná vůně moře a slyšet nejkrásnější ukolébavka v podání vlnek hladících jemný písek pláže u našich nohou.

Záliv je tak kouzelné, mysteriózní místo, že se hipíkům vůbec nedivíme, že sem přišli a někteří tu zůstali podnes. Vítejte v soutěsce Matala.


 

Květa a Jaromír Polákovi
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress