Hlavní stránka

Den nezávislosti na Orcasu

(03.07.2002)

Ostrov Orcas patří do souostroví San Juan, které najdete na pacifické straně Spojených států. Jsou to ty úplně nejsevernější ostrovy západního pobřeží USA. Dál již začínají vody kanadské, omývající jižní cíp ostrova Vancouver, který je z ostrůvků San Juan nadohled. Den nezávislosti tu ovšem slaví důkladně - oslavy trvají prakticky celý měsíc.

Když se 4. července 1776 sešli zástupci 13 amerických osad v Philadelphii, aby vyhlásili nezávislost na Anglii, jistě netušili, jak převratnou chvíli v dějinách lidstva zosnovali. Jejich hlavní pohnutkou byly především nevybíravé praktiky uplatňované Angličany vůči americkým koloniím. Ty jim měly sloužit hlavně jako levný zdroj surovin a jako odbytiště jejich průmyslových výrobků. Angličané uvalovali na dovoz zboží do Nového světa jednu daň za druhou a zuby nehty bránili zřizování manufaktur a průmyslu, protože se obávali, že ztratí závislost kolonií na mateřské zemi.

Seattle - ohňostroj ke Dni nezávislosti

V podepsaném "Prohlášení nezávislosti", jehož hlavním autorem byl Thomas Jefferson, se ovšem vyhlašovala rovnost všech lidí a jejich právo svobodně rozhodovat o způsobu vlády. A to byly do té doby zcela neslýchané myšlenky. Američané je také museli uhájit se zbraní v ruce. Až roku 1783, po řadě prohraných bitev, uznala Anglie samostatnost třinácti amerických osad. O čtyři roky později se tyto osady sdružily ve společnou republiku a přijaly Ústavu. Poprvé v dějinách tak vznikla federativní státní forma - Spojené státy americké.

Ten úplný prvopočátek byl ovšem 4. července 1776, a tak toto výročí Američané ctí a slaví jako "Den nezávislosti".

Orcas

Ve velkých městech si lidé vynesou židličky na místa s dobrým rozhledem a shlédnou bombastický ohňostroj, jinde uspořádají rodeo a na Orcasu již více jak padesát let pořádají každoročně "historický průvod".

Ostrov Orcas patří do souostroví San Juan, které najdete na pacifické straně Spojených států. Jsou to ty úplně nejsevernější ostrovy západního pobřeží USA. Dál již začínají vody kanadské, omývající jižní cíp ostrova Vancouver, který je z ostrůvků San Juan nadohled.

I když blízký poloostrov Olympic je známý svými deštnými lesy a o relativně nedalekém Seattlu se říká, že tam prší deset měsíců v roce, na zdejších ostrovech je klima daleko sušší a příjemnější.

Ostrov Orcas je největším ze 172 ostrovů a ostrůvků celého souostroví, je členitý a hornatý a je to skvělé místo k provozování všemožných aktivit. Nejvyšší hora celého souostroví, Mount Constitution vysoká 740 metrů, nabízí úžasné rozhledy. Státní park Moran zase spoustu tras pro pěší, dá se tu jezdit na kole a pak jsou tu vynikající možnosti pro výpravy na mořských kajacích.

Na kajku kolem pobřeží

Nejlepší kajakářská sezóna je na Orcasu od června do srpna. To je počasí nejsušší a nejvlídnější, dny nejdelší a na kajacích se dají podnikat výpravy, které mohou trvat pár hodin, ale i několik týdnů.

To je pak to pravé dobrodružství. Pohybovat se pár centimetrů nad hladinou, tábořit jen kousek od mořských vln. Po pár dnech přestanou bolet ruce a ztvrdnou mozoly.

Není snad lepší příležitost, jak se seznámit s mořskou faunou a flórou. Z kajaku můžete pozorovat tuleně, mořské vydry i barevné hvězdice. Proplouvat nespočtem zátok, navštívit maličké ostrůvky, nechat se kolébat vlnami a naslouchat stále se měnícímu šumění a hukotu vln.

Strom "madrone".

Na břehu můžete tábořit v sousedství vysokých listnáčů s pokroucenými oranžovými kmeny. Strom, kterému zde nikdo neřekne jinak než "Madrone" [čti: madron] se latinsky jmenuje "arbutas menziesii" a má listy podobné rododendronu - nicméně příbuzný je s dubem a kaštanem.

Chcete-li navštívit Orcas, máte v podstatě tři možnosti.

Můžete využít pravidelného leteckého spojení a absolvovat cestu hydroplánem.

Případně můžete na ostrov připlout svou vlastní lodí. Četné zálivy a průlivy mezi jednotlivými ostrovy jsou doslova jachtařským rájem.

Nejvíc návštěvníků ovšem na Orcas připluje trajektem z městečka Anacortes. V červenci jsou ovšem o víkendech trajekty plné. To se totiž na ostrovech pořádá velký historický průvod a na ostrovy přijíždějí nejen místní, ale i spousta těch, kteří mají na ostrovech jen chatu nebo své letní sídlo.

Starý náklaďák vyzdobený květinami poslouží jako čestná tribuna i místo pro zvukaře.

Vlajkonoši a garda se postarají o oficiální část oslav, zazní hymna i čestné salvy.

Den nezávislosti se sice v celých Spojených státech slaví 4. července, ale na ostrovech San Juan slaví celý měsíc. Stálých obyvatel je na ostrovech jen pár, a tak aby vůbec mohli průvod uspořádat, musejí si vypomáhat. A tak se průvod stěhuje po jednotlivých ostrovech celý červenec. Každou první sobotu v červenci zaplní návštěvníci Eastsound. [ístsaund]

Městečko ukryté na samém konci stejnojmenného zálivu je centrem společenského života na Orcasu. Ve skutečnosti je to hnízdo s asi pěti ulicemi, pár obchody, restaurací, poliklinikou, ale také malým muzeem a divadlem. V den konání "Historického průvodu" je tu ale skutečně živo. Každý, kdo viděl to městečko ještě včera, žasne, odkud se tu vzalo tolik lidí.

Historický průvod Oslavy Dne nezávislosti

Do průvodu vyrazí stará auta, dědečci, babičky, jsou tu děti z mateřské školky i ostrovní dětské knihovny, účastní se dámský spolek, skauti, vodáci či cyklisté. Přišli všichni místní psi, koně i "lev" - velká loutka vezená autem, zrovna tak jako parta recesitů se svými hudebními nástroji. V okamžiku, kdy průvod uzavřou místní hasiči, začíná hrát zdejší kapela. A je to hudební těleso složené pouze ze samých nadšenců, věk nerozhoduje, jen chuť hrát nesmí chybět.


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress