Hlavní stránka

Na břehu jezera v Tiberiasu

(13.10.2002)

Pohled na Galilejské jezero je nádherný. Ranní mlžný opar se zvedá, jsou vidět protější Golanské výšiny někde nad Gofrou a Lunagalem. Sedíme v přístavu a přes rybářské bárky a lodě pozorujeme racky poletující a posedávající po ráhnech lodí.

Silný proud vody stříká nejen po celé lodi, ale i na nás. Dva muži na lodi před námi umývají dřevěnou palubu. Jeden má rýžový kartáč a druhý mu pod ruce stříká z červené hadice vodu, čerpanou z jezera. Motorek čerpadla je jediný zvuk, který konkuruje křiku racků. Ulovené ryby jsou už dávno někde v  tržnici a je potřeba připravit loď na další noční lov. Prázdné plastikové bedny na ulovené ryby jsou narovnané na přídi hned vedle hromady sítí, které ještě čekají na omytí a složení.

V husté zeleni, kterou probleskuje množství červených a fialových květů nějakých popínavých rostlin jsem uviděl pěkně zdobený portál vchodu do kostela a kláštera sv. Petra. Vešli jsme dovnitř. Obklopil nás příjemný chlad a příšeří malého, útulného kostelíka. Na malé mosazné cedulce čteme, že jsme v kostele a klášteře Sv. Petra. Kostel byl postavený okolo roku 1100.

Procházíme kostelem i chodbami s mnoha historickými obrazy i fotografiemi z rekonstrukce celého areálu, ale i okolí jezera. Vešli jsme na malé sluncem ozářené nádvoříčko. Stojí zde bronzová kopie sochy svatého Petra, jejíž originál se nachází v bazilice svatého Petra v Římě. Kousek za sochou je kamenný památník z roku 1945, který postavili polští vojáci.

Přítomnost skromné zeleně vytváří z tohoto nádvoříčka jímavý koutek klidu. Ticho narušují jen občasné hlasy ptáků. Nikde jsme nepotkali nikoho, všechno bylo otevřené. Posadili jsme se na kamennou lavici a mlčeli.


 

Jaroslav Hladík
Klub cestovatelů Hanzelky a Zikmunda Globe Prosiměřice

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress