Hlavní stránka

Tulipány to jsou krásné květy a pak také úžasný obchod.

(04.07.2001)

Univerzita v holandském Leidenu je nejstarší v zemi. Odtud pochází leidenská láhev - předchůdce kondenzátoru, působil tady Descartes a škola se pyšní nejedním vědeckým úspěchem i mnoha proslulými jmény. K těm slavným událostem se také řadí jaro roku 1594, kdy ve zdejší botanické zahradě vykvetly vůbec první holandské tulipány.

Laik by možná ani nepoznal, že takové malé bílé kvítky jsou divoce rostoucí tulipány z Kašmíru a Afgánistánu, že drobné žluté květy pocházejí ze stepí Střední Asie, jasně červené tulipány mají svůj domov v oblasti Pamíro-Alaje a další žluté květy že pocházejí pocházejí z Íránu. Je až neuvěřitelné, jak se tato květina postupným šlechtěním změnila.

Tulipánová pole v Holandsku

V 16. století byly tulipány oblíbené především v Turecku. Sultán Süleyman II. pro ně horoval tak silně, že to vzbudilo pozornost i u Evropanů. Rakouský velvyslanec v Cařihradu přivezl první cibulky do Vídně a tady se k nim dostal Carolus Clusius, tehdejší prefekt lékařské zahrady rakouského císaře. Když pak dostal nabídku, aby se ujal botanické zahrady v Leidenu, přivezl s sebou také tulipány. Tak nenápadně se zrodila jedna z legend světového květinářství a slavná kapitola nizozemské historie: proslulé holandské plantáže tulipánů, hyacintů, krokusů a dalších květin. V písčité humózní půdě s vysokou hladinou spodní vody a příznivým mořským klimatem se tulipánům velmi daří. Zpočátku byl tulipán považován spíše za drogu pro ty, "kdo mají k postelovým hrátkám větší chuť než schopnost", jak tehdy napsal neznámý autor. Brzy si ho ale Holanďané začali cenit pro jeho barevnost a rozmanitost. A člověk tulipány začal šlechtit do nebývalých tvarů i barev.

Během neuvěřitelně krátké doby pobláznily krásné tulipány nejen Holandsko, ale celou Evropu. Na počátku 17. století se rozpoutala doslova tulipánová hysterie. Za jednu jedinou cibulku druhu Místokrál zaplatil kupující 4 vozy žita, 4 tučné voly, 8 prasat, 12 ovcí, 500 litrů vína, 4 sudy piva, 2 soudky másla, 1000 liber sýra a přidal ještě kompletní postel, štůček látky a stříbrný pohár.

Za jednotlivé exempláře nejžádanějších druhů, jako byl například červenobíle pruhovaný tulipán Semper Augustus, byli obchodníci ochotni zaplatit až 1000 guldenů, což byla částka, za niž se tehdy daly koupit tři domy.

Tulipánová pole

To šílenství trvalo asi 20 let a pak stejně rychle jako začalo, tak i skončilo. Velký krach nastal v úterý 3. února 1637, kdy se ceny tulipánů zhroutily. Mnoho rodin bylo rázem na mizině a jejich majetek se scvrknul na několik desítek tulipánových cibulek.

Doby vášní a spekulací skončily a zbylo jen vytrvalé pěstování se spoustou ruční namáhavé práce.

Vyšlechtěny byly nádherné rostliny a jednotlivé druhy mají svá jména - obří tulipán je pojmenován po Darwinovi, jiné dostaly lyrické pojmenování, jako například Královna noci nebo Angelika, či dostaly své jméno po známé osobnosti. Tak najdete mezi tulipány rostliny se jmény například Prezident Kennedy nebo Sir Winston Churchill.

S geometrickou přesností se na území květinových polí využívá každý kousek půdy - jak také jinak, když tato půda je 4x dražší než ostatní zemědělská půda v celém Nizozemsku.

Jedinou nevýhodou tulipánu je délka jeho pěstebního cyklu: od semene k cibuli vhodné na prodej je zapotřebí 25-30 let. Cibule vypěstované ze semen sice kvetou již po šeti letech, ale květy jsou barevně nejednotné, a tudíž nevhodné pro obchod. Identické jedince je možné získat pouze vegetativně - vznikem nových dceřiných cibulek.

Tulipánová pole

Proto většina těch nádherných květů končí ulámaná na okraji pole. Podaří-li se totiž pěstiteli rostlinu odhlávkovat bezprostředně po rozkvětu, činí přírůstek dceřiných cibulek až 20 % a obchoduje se především s cibulemi.

Ne všechny květiny vypěstované v Holandsku ale skončí takhle smutně. 70 % celosvětového obchodu s květinami si pro sebe zabralo právě Nizozemí a podstatnou částí tohoto gigantického prodeje jsou květiny řezané a hrnkové. Z každých pěti tulipánů prodaných ve světě pocházejí čtyři z Holandska. Z Nizozemí pochází dokonce 93% všech prodaných tulipánových cibulek.

Jen necelých 5 km od letiště Schiphol za městečkem Aalsmeer vyrostly haly největší květinové burzy na světě. Zaujímají plochu asi 120 fotbalových hřišť a denně tudy projde kolem 13 milionů řezaných květů. Každý den zde proběhne kolem 50 000 transakcí.

Všechny dražené květiny jsou už od časných ranních hodin ukládány do vozíků, které pak v průběhu prodeje projíždějí některým z aukčních sálů.

Cenu právě draženého zboží ukazují takzvané burzovní hodiny, které nasazují vysoké ceny a snižují je až do chvíle, kdy některý z kupujících stiskne své tlačítko. Na hodinách se objevují i další údaje, které potřebují kupující vědět: jméno pěstitele, prodávaný druh, cena za jednotlivý kus, údaj kolik balení se prodává, informace o kvalitě.

Každý kupující obdrží číslo a kartu, pomocí níž odblokuje u svého stolu tlačítko spojené s aukčními hodinami. Pak už jen sleduje, jak cena květin postupně klesá od nejvyšší hodnoty až do okamžiku, který považuje za správný a výhodný. Zmáčkne knoflík, cena se zastaví a zboží dostane ten, kdo nejrychleji reagoval.

Je to neustálá hra přehledu o cenách, zajištěného odbytu, znalosti pěstitelů a v neposlední řadě také dobrého odhadu, jak se bude chovat konkurence.

Květinová burza

Pokud o některé květiny nikdo neprojeví zájem, burza zboží zničí a pěstiteli vyplatí zaručenou nejnižší cenu. To se ale stává jen skutečně výjimečně.

Ještě v průběhu dražby se květiny okamžitě třídí, balí a expedují. Auty a letadly jsou rozvezeny tak, že už týž den odpoledne je svým zákazníkům nabízejí květinářství doslova po celém světě.

Květinová burza

Z holandských květin ale neprofitují jen pěstitelé a prodejci. Květinový úprůmysl si nemůžou vynachválit hoteliéři, ti mají od jara do podzimu nabito turisty, kteří se jezdí dívat na lány květin. Květinová burza vybudovala ve svých halách zvláštní ochozy, aby mohla prodávat vstupenky těm, kteří se chtějí podívat jak se s květinami obchoduje - a není jich málo, i mimo sezonu jsou to desítky autobusů denně. A pro domácí aerolinky KLM se speciální přeprava květin stává stále důležitějším zdrojem příjmů. Zásilky květin bohatě kompenzují pokles osobní dopravy. Každý den přepraví jen letadla KLM dva milióny řezaných květin.

Holandské tulipány - Ingema.TV


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress