Hlavní stránka

Birka

(04.11.1994)

"Vladimíra nám zatkli v Drottingholmu!" sděluje Aleš, řidič druhé Avie, jen co se naše auta znova setkala ve Stockholmu. "Takoví dva hromotluci z královské gardy ho čapli mezi sebe a odvlekli nám ho pryč," chechtá se, nedbaje na výhružnou gestikulaci Vladimíra. "Jak ho drželi mezi sebou, tak ani nedosáhnul nohama na zem a mrskal sebou jako v nějaké grotesce."

Vladimír už to nevydržel.

"Chtěl jsem vyfotit královský palác a všude tam byly jakési ohrady a zábrany, které mi v záběru překážely. Tak jsem je podlezl, udělal pár fotek a zase se vrátil zpátky. Za tím ohrazením jsem byl tak asi na dva kroky a nanejvýš minutu. Sebrali mě, až když jsem byl dávno zpátky na chodníku," vysvětluje Vladimír své provinění.

Vše se pak naštěstí vysvětlilo a Vladimír byl propuštěn.

"No vidíš, a teď máš známosti i mezi královskou gardou," říkám mu a honem uskakuju, protože můj kamarád si to nechce nechat líbit.

Panu profesorovi Elinderovi bylo neuvěřitelných sedmdesát let. Nikdo by mu je jistě nehádal. Právě kolem nás proběhl v teplákové soupravě už potřetí, absolvujíc svou pravidelnou dávku večerního běhu. Odhadovali jsme ho na trochu staršího vytrvalce, který tu trénuje na jeden z pravidelných maratónů pořádaných v ulicích Stockholmu.

Pana profesora však zaujaly nápisy na našich autech - WORLD HERITAGE OF UNESCO - a znak nadace, jejímž jménem jsme pracovali na rozsáhlém projektu dokumentace světově proslulých památek. Trošku se vydýchal a dal se s námi do hovoru. A tak teď sedíme v jeho prostorné pracovně a on vytahuje jednu nádhernou knihu za druhou. Švédsko ze všech možných stran a v těch nejlákavějších barvách se nám představuje v hromadě knih na stole.

"A v Birce jste už byli?" ptá se pan profesor.

"Pokud vím, tak Birka je teprve v návrhu na zapsání do seznamu UNESCO, a to není nikdy jisté, jak to nakonec dopadne," říká Vladimír.

Pana profesora to trochu dopálilo.

"Birka určitě zapsána bude! Vždyť to bylo snad nejslavnější z měst vikingského období."

Starý pán vstal a vybral ze své knihovny další řadu knih.

"Birka stála na ostrově Björkö. To je takový nevelký ostrov v jezeře Mälaren poměrně nedaleko odtud. Díky své poloze byla perfektně chráněna od moře. Vlastně všechny ty ostrovy kolem, včetně úzkého průlivu do jezera, sloužily jako pozorovatelny a v případě potřeby i jako obranné body proti nájezdníkům. Kdo se chtěl dostat k Birce, musel proniknout spletí ostrovů i úžinou, kde stojí dnešní Stockholm. Teprve potom se před ním otevřela široká vodní pláň východního Mälarenu."

Pan profesor vše demonstruje na mapě a my máme pocit, že se vrátil do doby, kdy přednášel na univerzitě.

"Archeologové našli v Birce důkazy, jak mocné a bohaté město to bylo. V žádném jiném skandinávském městě nebylo nalezeno takové množství předmětů. Je jich na tisíce a jsou neobyčejně různorodé. Z Birky pochází většina slavných exponátů stockholmských sbírek."

Od pana profesora jsme odcházeli až pozdě v noci, obtěžkáni množstvím darované literatury.

Potom že prý jsou Švédi chladní a nepřístupní, napadlo mě, než jsem toho večera usnul.

(Birka byla zapsána na Seznam světového dědictví UNESCO v roce 1993)


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress