Hlavní stránka

Stirling - hrad skotských králů

(17.03.2019)

Po několika dnech pobytu v Edinburghu, podrobném poznávání jeho pamětihodností a ochutnávání typických skotských jídel i výtečné whisky, se nám toto město stává základnou pro cesty i kratší výlety do jiných míst Skotska. Jeho venkova, skotské Vysočiny a jezera Loch Ness, kde se marně plavíme za proslulou vodní příšerou Nessie. A rozhodujeme se, že přišel čas navštívit jedno z historicky nejvýznamnějších míst ve Skotsku - město a hrad skotských králů Stirling, ležící severozápadně od Edinburghu. Je výborně dosažitelné vlakem a tak se brzy ráno vydáváme na hlavní nádraží Waverley Station v centru města, odkud se za necelou hodinu a půl dostáváme do Stirlingu. Také tady můžeme cestou vidět rozlehlé pastviny plné ovcí, které si jejich majitelé označují barevnými proužky. A sem tam i dlouhorohé huňaté krávy, které jsou pro Skotsko typické.

Železniční stanice ve Stirlingu je nedaleko centra a tak brzy nacházíme hlavní ulici, po které se vydáváme do kopce k hradu, jehož silueta se tyčí vysoko nad městem. Stirling a hlavně jeho historická část, je malebné město typických kamenných domů, které má téměř 40 tisíc obyvatel. Na okraji jeho hlavní ulice narážíme v parčíku na dvě hrozivě vyhlížející děla z 18. století. Ale ještě víc nás zaujme hned naproti dílna a zároveň i obchod, kde muzikantský mistr vyrábí a prodává pravé skotské dudy. A při prohlídce jeho krámu a zároveň výstavní místnosti nám ochotně objasňuje taje výroby. Své dudy většinou neprodává turistům, ale dodává je hlavně dudákům a dudáckým kapelám široko daleko. Ale naším hlavním cílem je hrad a tak po nákupu cédéček s nahrávkami skotských dudáků, spěcháme dál.

Hrad Stirling byl budován na skále ve výšce 75 metrů už pravděpodobně někdy koncem 11. století a od začátku 12. století existují o něm písemné záznamy. Už od počátku byl významným sídlem skotských králů a jeden čas byl Stirling dokonce hlavním městem Skotska. Asi největší význam měl hrad pro dějiny země ve 13. a 14. století, kdy se tady bojovalo proti invazím Angličanů a kdy si země nakonec - alespoň na několik staletí - uhájila svou nezávislost. Významnou roli v tom sehrál například William Wallace - viz film Statečné srdce.

Hrad během těch let byl dobýván jednou nebo druhou stranou, až se ho definitivně zmocnil roku 1314 další skotský hrdina Robert Bruce, a středověká pevnost se stala sídlem skotských králů. V roce 1543 tady byla korunována jako jednoroční dítě na skotskou královnu Marie Stuartovna.

Procházíme kolem sochy Bruce I. novější bránou mohutného vnějšího opevnění a pak tou středověkou do vnitřního nádvoří. Z hradeb se průzory přes řadu hrozivě namířených kanónů z 18. století nabízí nádherný výhled do krajiny a hlavně na zhruba dva kilometry vzdálený velkolepý památník skotského hrdiny Wallace, nad kterým se na vzdáleném pahorku tyčí kamenná věž do výše 67 metrů. Je tam i muzeum, ale jeho návštěvu odkládáme na jindy, protože královský hrad je natolik rozsáhlý, že by tady návštěvník mohl pobýt celý den.

Hradní místnosti se nacházejí v mohutnému komplexu několika budov, které se naštěstí zachovaly nebo byly pečlivě restaurovány. Obdivujeme vnější sochařskou výzdobu paláce Jamese V., kde fasádu zdobí pitoreskní figury nejrůznějších příšer, ale také samotného krále. V královském paláci z roku 1530, který byl celkem nedávno obnoven do podoby jakou měl v první polovině 16. století, procházíme komnatami krále, kde je ve větším sále proslulý kazetový strop s vyřezávanými hlavami králů a jejich přátel a příznivců i významných dvořanů. Jak nám vysvětluje dozorce, oblečený ve středověkém kostýmu, jednalo se o velikou zálibu krále Jamese V., pro kterého pracovali zdejší řezbáři. 

Procházíme audienčním sálem s královským trůnem a pak do dalších sálů s velkými tapisériemi, jejichž náměty jsou lovy na bájného jednorožce. Originály jsou v muzeu, ale tyto prý byly zhotoveny restaurátory přesně podle nich. Bílé jednorožce nacházíme i na velkých královských erbech nad krby i na zdech. Nádherná je královnina ložnice, zaplněná drahocennými předměty, které Marie de Guisse používala. Je tu skvostná postel s nebesy a stěny i strop zdobené zlacenými tapisériemi. Hradní komnaty jsou prostorné s vysokými stropy a tomu také odpovídají velké krby, zdobně tesané z kamene. Jistě dalo tenkrát práci vytopit tyto místnosti a další obrovské sály během sychravých skotských zim. A pak vstupujeme do další velké budovy, jejíž gotická okna napovídají, že jde o královskou kapli. Byla postavena v roce 1594. Také ta byla pečlivě obnovena během posledních let - přestože původní zařízení se rovněž nezachovalo. O něco lépe je na tom velký slavnostní a hodovní sál hradu "Great Hall", rovněž pečlivě renovovaný, kde kromě krásných zdobných krbů a opět královských erbů s jednorožci můžeme vidět repliky původního nábytku včetně křesel pro krále a královnu zdobených erby v čele dlouhého hodovního stolu.

Nakonec nám zbývá k prohlídce rozsáhlá hradní kuchyně v podzemí - ta nás ale překvapuje svým vybavením. Kolem obří pece se mezi stoly s atrapami tehdejších jídel proplétají figuríny kuchařů a kuchtíků či pekařů, nad rožněm se otáčí opékaný divočák. Teprve teď si uvědomujeme, že už je pozdní odpoledne, protože nad tím vším nás přepadá hlad. A tak si jdeme sníst na nádvoří své sendviče z batohu a opouštíme neradi hrad. 

Bylo by tady ještě co vidět, ale chceme ještě navštívit jednu pamětihodnost nedaleko hradu na okraji Stirlingu. Je to Palác Argyllů, původně budova z 15. století, kterou zakoupil r. 1629 od města rod Campbellů a do současné podoby rozlehlého dvoupatrového paláce s rohovými věžemi ji nechal později přestavět lord Archibald Campbell, vévoda z Argyllu, jeden z nejmocnějších šlechticů ve Skotsku.

Pyšní Argyllové chtěli být nablízku královskému hradu a vysoké státní politice, kterou i ovlivňovali. Přestože jeden z Campbellů se zapletl nešťastně do vzpoury proti králi Karlu II. a byl zajat a popraven, jeho potomci se tu udrželi až do konce 18. století. Palác byl léta využíván armádou i městem, ale nakonec byl pečlivě opraven a restaurován do podoby v jaké byl v době, kdy ho obýval vévoda z Argyllu s chotí. 

V dvoupatrovém paláci, který kromě vévodského páru obývalo na 20 sloužících, jsou přístupné přepychově vyzdobené komnaty s původním nábytkem, vzácným nádobím, obrazy i koberci. Odcházíme, až když se venku začíná stmívat a musíme spěchat, abychom nezmeškali poslední vlak do Edinburghu. Víme, že na Stirling dlouho nezapomeneme, protože v nás zanechal spoustu dojmů a poznatků, kterými jsme si doplnili významnou část mozaiky skotské historie.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress