Hlavní stránka

Šejch Músá aneb prof. Alois Musil

(30.05.2016)

Na konci roku 2015 se povedl uskutečnit skutečně ojedinělý a pozoruhodný počin a to vydat komiks s názvem Šejch Músá aneb prof. Alois Musil, který pojednává o životě světoznámého českého cestovatele a orientalisty Aloise Musila (1868-1944).

Musil jako katolický kněz, přítel posledního rakousko-uherského císařského páru, spolupracovník prvorepublikových prezidentů T. G. Masayryka a E. Beneše byl komunistickým režimem vytěsněn z čítanek a paměti národa a je proto znám mnohem více v zahraničí než u nás. Komiks je proto určen především dospívajícím, kteří se tak mohou seznámit s touto významnou osobností našich dějin jim přístupnou a lákavou formou, ale i ti dříve narození si jistě s potěšením pročtou a prohlédnou jednotlivé kapitoly tohoto oku lahodícího a povedeného díla.

Příběh popisuje cestu chudého chlapce z Hané za vzděláním, která ho dovedla na podzim roku 1895 až do Orientu. Z Musila se zde posléze stal přítel beduínů a spolunáčelník jejich dvou kmenů. S nimi na svých expedicích prožíval četná, mnohdy životu nebezpečná dobrodružství. Jestliže se jinde musí napínavý příběh vymýšlet, tak u Musila bylo nutné spíše ubrat ze všech jeho životních peripetií, aby se vešly do komiksového sešitu.

Například v roce 1898 objevil právě Musil unikátní raně islámskou památku Qusajr Amra, zapsanou dnes na Seznam kulturního dědictví UNESCO. V roce 1920 po přechodu z Vídeňské univerzity se stal profesorem Univerzity Karlovy v Praze, pracoval pro ministra zahraničí ČSR Edvarda Beneše a s prezidentem Masarykem připravoval založení Orientálního ústavu (dnes v rámci Akademie věd ČR). V letech 1926-1928 vydal anglicky v USA své životní dílo Oriental Explorations and Studies a získal jako dosud jediný Čech prestižní zlatou medili Ch. P. Dalyho od American Geographical Society.

Komiks vznikl původně jako bakalářská práce studentky umění a designu Kristýny Košutové a vyšel v rámci odborné spolupráce s Akademickou společností Aloise Musila za finančního přispění mnoha dárců. Komiks lze koupit v knižní distribuci, nebo objednat na adrese: aloismusil@gmail.com


 

Lumír Pecold

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress