Hlavní stránka

V království historických lokomotiv a vlaků

(01.04.2016)

Většina turistů, zejména těch, kteří přijíždějí do Kalifornie jen na kratší dobu, navštěvuje hlavně San Francisko nebo ještě několik dalších známých měst a malebných míst. Bývá to například město Carmel s nádhernou španělskou misií nebo Monterrey s velkým mořským akváriem. Mnoho z nich se také vydává na oblíbené jednodenní výlety do Yosemitského národního parku nebo k prohlídce rezervace sekvojí Muir Woods. A přece stojí za to najít si čas a vyrazit také k prohlídce hlavního města Sacramenta, které je nejen sídlem guvernéra a vlády státu Kalifornie, ale také významným historickým městem s množstvím památek na slavné doby "zlaté horečky".

Je považováno za jakousi bránu ke zlatokopeckým městům divokého západu. Jen o pár desítek kilometrů dál, směrem k horám Sierry Nevady, leží několik významných měst zlatokopů - Placerville, Sonora, Angels Camp, Jamestown a další, která mají stále ještě tu pravou atmosféru někdejší Ameriky 19. století. 

Pokud se ale návštěvník nechce vydávat až tam, najde to vše i ve staré čtvrti Sacramenta. Tady může procházet ulicemi malebných dřevěných domů s krámky v podloubích, odkud zní řinčivá hudba orchestrionu a kde to voní starým západem. Můžete vejít do staré školy nebo se plavit na kolesovém parníku po řece Sacramento. A také si třeba prohlédnout zdejší muzea. 

Jedním z nejzajímavějších, alespoň pro toho, kdo má rád staré lokomotivy a vlaky, je bezesporu muzeum železnic California State Railroad Museum. Vypravil jsem se sem ze San Franciska, protože asi nejrychlejší a nejsnadnější cesta, pokud nemáte auto, je použití autobusu Greyhound. Cesta busem, který má sice daleko do komfortu autobusů české Student agency, ale je přeci jen dost pohodlný, trvá v případě zastávkového spoje tři hodiny, u rychlíkového o hodinu méně. 

Muzeum železnic nacházím na okraji staré čtvrti u břehu řeky a překvapuje mne svou velikostí. Jak se dozvídám od průvodců, jedná se prý o největší muzeum tohoto druhu ve Spojených státech. Je vzácné i jinak. Mají tady totiž velmi vzácné exponáty - originály i pečlivě rekonstruované lokomotivy od poloviny 19. století až téměř do současnosti. Vše v obrovských halách původního depa, kde je instalován v životní velikosti i model starého nádraží Central Pacific Station z roku 1876. Včetně figurín zaměstnanců a cestujících v dobových oděvech. 

Nejstarší lokomotiva, kterou tady můžete vidět, je z roku 1842 a je to mašinka právě taková, jakou jsem svého času obdivoval ve filmu Frigo na mašině. Včetně baňatého komínu a ochranné mříže vpředu před koly. Po vstupní hale, kde mohu obdivovat prototyp nejmenší lokomotivy z expozicce, která ale nebyla pak vůbec vyráběna, vstupuji do kalifornských pouští a hor, kde se ocitám u stanu zeměměřičů a mezi příbytky železničních inženýrů a dělníků. 

A pak u tunelu, na jehož okraji stojí stará lokomotiva s odpočívajícím strojvedoucím v budce, který sleduje čas na svých kapesních hodinkách, aby včas vyjel. Jen o kus dál dělníci nakládají bedny do vagónů a posunovač připojuje velkou parní mašinu. 

V další nádražní hale stojí vlak, připravený k odjezdu a já jsem pobídnut zřízencem, teď už tím skutečným, abych si nastoupil. Sotva tak učiním, zjišťuji, že jsem se octl v bufetovém a spacím voze Pullman. Projdu kolem figurín kuchaře a číšníků, ale to už se vlak dává do pohybu a já musím držet rovnováhu, když procházím do spací části s poschoďovými postelemi, zataženými tlustými závěsy. Sedí tu starší žena - průvodčí vozu, tentokrát skutečná, která mě vítá a vypráví o historii vlaků a také vysvětluje, jak je tento vagón opatřen vespod speciálními motory a pružinami, které ho "natřásají" a působí tak dokonalou iluzi skutečné jízdy. 

Mohu pak ještě navštívit luxusní jídelní vůz s lákavě prostřenými stoly, plnými atrap jídel z té doby. Až nad nimi si uvědomuji, že jsem v království železnic strávil už pár hodin a že dávno minula doba oběda. Na jídlo ale není ani pomyšlení. Čekají mne další a další historické mašinky, umístěné i v patrech. A pak také místa, kde se návštěvník znovu mění v hravého kluka. 

Jsou tu rozsáhlé modely železnic, kde si každý může pohrát s vlaky a pozorovat, jak ten jeho vlak projíždí se sykotem páry a houkáním stanicemi a tunely. Nebyli by to Američané, kdyby tady ty modely také neprodávali - včetně všech možných doplňků, jaké si srdce milovníka modelů železnic ráčí. Já ale dávám přednost skutečným lokomotivám. 

Do některých si totiž mohu i vlézt, postavit či posadit se na místo strojvůdce a ohmatat si všelijaké páky. A také si popovídat s dozorci, kteří tu hlídají a poskytují informace. Mám štěstí na bývalého zaměstnance zdejší dráhy, který mi poutavě vypráví o své práci na železnici. Je to snad nejlepší zakončení celé prohlídky. 

Krátce ještě navštívím u východu obchod se suvenýry, kde prodávají kromě obvyklých pohlednic s mašinkami a vlaky také pěkné publikace a videa, odznaky, trumpety a píšťalky průvodčích a výpravčích a čepice... Prostě vše, co patřilo a patří k americkým železnicím. A pak už vycházím ven ke skutečné staré stanici Sacramenta, kam z depa vedou koleje, po kterých občas vyjíždí historický vlak s parní lokomotivou k vyjížďkám podél břehu řeky. O zájemce o nostalgické projížďky prý není nikdy nouze. Nedivím se tomu, protože cesta do světa starých vlaků, které neoddělitelně patřily do historie dobývání divokého západu, patří i pro mě k tomu nejzajímavějšímu,co jsem dnes ve starém Sacramentu zažil.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress