Hlavní stránka

Lübeck

(18.11.2013)

Lübeck je severoněmecké město a městský okres na jihovýchodě spolkové země Šlesvicko-Holštýnsko u Baltského moře. Po hlavním městě spolkové země, Kielu, má největší počet obyvatel (212 000 v roce 2012) a s rozlohou (214 km čtverečných) je největším městem Šlesvicka-Holštýnska. Středověké centrum města je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO.

Město Lübeck leží v Severoněmecké nížině na horním toku řeky Trávy, která se po 17 kilometrech vlévá do Baltského moře. Geografická poloha zvýhodnila město ve vývoji před jinými baltskými přístavy a byla důvodem pozdějšího velkého ekonomického rozmachu.

Město Lübeck - vlajka

Město Lübeck - vlajka

Lübeck je městem svobody, práva a blahobytu. Právě zde vznikla slavná Hanza, kterou lze považovat za předchůdce dnešní Evropské unie.

Město Lübeck - znak

Město Lübeck - znak

Hanza byla založena v polovině 13. století a brzy se stala největší obchodní společností světa, protože ve své době sdružovala na 200 měst a starala se o obchod v téměř celé Evropě. A právě německý Lübeck byl centrem Hanzy a zároveň i jejím nejbohatším městem. To se pochopitelně projevilo na výstavnosti starého města, které vzniklo na malém ostrově o rozloze kilometr na kilometr a půl uprostřed kanálů napojených na řeku Trave.

Lübecku se často říká "město sedmi věží". Ty tvoří jeho historickou siluetu. Asi pětina historického města byla v dubnu 1942 zničena náletem. Celé město bylo s typickou německou pečlivostí obnoveno.

Mezi hlavní historické památky patří: Radnice - původně ze 13. století. V letech 1435 a 1590 byla rozšířena. Jde o cihlovou gotickou stavbu, jednu z nejvýznamnějších radnic v Německu.

Město Lübeck - Dóm

Město Lübeck - Dóm

Dóm sv. Jana Křtitele na jižním okraji města byl založen jako katedrála roku 1173 Jindřichem Lvem, vysvěcen byl v roce 1247 a ve 14. století prodloužen gotickým chórem na délku 130 metrů. Během 2. sv. války byl těžce poškozen, části vnitřního zařízení se však podařilo zachránit.

Farní kostel Panny Marie (za radnicí) je trojlodní gotickou stavbou se dvěma věžemi z let 1250-1350 a je vzorem severoněmecké cihlové gotiky (Backsteingotik). Klenba hlavní lodi sahá do výšky 38,5 metru, věže dosahují téměř 125 metrů.

Město Lübeck - Katedrála

Město Lübeck - Katedrála

Kostel sv. Jakuba (kostel rybářů a námořníků) je gotická trojlodní hala, vysvěcená roku 1335. Ve 2. světové válce nebyl poškozen, takže má poměrně bohaté zařízení (dvoje historické varhany).

Kostel sv. Petra je gotická trojlodní hala z 15. století, která při náletu zcela vyhořela. Z věže vysoké 108 metrů s vyhlídkovou galerií, kam lze vyjet výtahem, je krásný pohled na město.

Nejznámějším symbolem města je ale nádherná Holštýnská brána, poslední významný zbytek středověkého opevnění. Brána jen zázrakem unikla zbourání. Když o tom, zda zbořit či ponechat v 19. století radní hlasovali, chyběl jen jeden hlas a brána by byla zbourána. Naštěstí zůstala…

Město Lübeck - Holštýnská brána

Město Lübeck - Holštýnská brána

Úžasné je "kolovat" spletitými uličkami ve vnitroblocích, které vznikaly ve středověku pro nejchudší obyvatele města a kde se dodnes bydlí. Je to romantické, nikoliv ale komfortní bydlení (většina bytů zde má jen kolem 25-30 metrů čtverečných).

Kuriozitou této lokality je naopak starobinec také ze 13. století, který se rozkládal na ploše jednoho hektaru. Tehdejší důchodci museli odevzdat veškerý svůj majetek, na oplátku "vyfasovali" erární šaty a komůrku o velikosti čtyř metrů čtverečných. Aby jim život lépe "chutnal", dostávali kromě jídla každý den také tři a půl litru piva na osobu. Bylo to spíše z hygienických důvodů než k opíjení se, protože ve středověku byla voda v Lübecku závadná, a tak se od rána do večera pilo hlavně pivo - ve městě tenkrát zlatý mok vařilo na sto pivovarů. Starobinec stále ještě stojí, ale neslouží už důchodcům, ale umělcům. Každý rok na začátku adventu se sem na tři týdny nastěhují desítky umělců, kteří v malých komůrkách prodávají své zboží. A místní obyvatelé s hrdostí tvrdí, že se zde koná každoročně nejkrásnější vánoční trh v Německu.

Moderní Lübeck proslavil především marcipán. Tajemná pochoutka se od dob křížových výprav vozila z Orientu a měla nálepku dnešní viagry. V Lübecku ji po dlouhá léta vyráběli pouze lékárníci, aby zde po čase vznikla slavná marcipánová manufaktura Niederegger (založená v roce 1806), která stojí u radnice.

Výroba marcipánu byla ale už před lety přesunuta za město a ve slavném sídle manufaktury se už pouze ochutnává. Stojí zde nejen slavná cukrárna, ale také marcipánové muzeum (vstup je zdarma), kde kromě mnoha soch mají i marcipánového Karla VI., jehož si zde jako římského císaře mimořádně považují. V Lübecku se vyrobí každý den na třicet tun marcipánu a většina se ho vyváží (do 65 zemí světa). Lübecký marcipán je považovaný za nejlepší na světě a je pochopitelně chráněn značkou.

Zatímco lübecký marcipán musí ochutnat každý, milovníci kultury si nejspíš nenechají ujít návštěvu domů tří kulturních osobností s městem spojených, kteří získali Nobelovu cenu - spisovatelů Thomase Manna, Güntera Grassa a politika Willy Brandta.

Naopak milovníci romantiky a otužování by se měli vypravit do nedalekého přístavního Travemünde na pobřeží Baltu. Toto městečko patřilo po staletí k Lübecku a i díky němu se Lübeck stal centrem celé Hanzy. Zatímco po staletí malé městečko Travemünde sloužilo především jako přístav, od roku 1802 se začalo využívat také jako letní rekreační a lázeňské město. Zdejší písčité pláže zdobí slavné baltské odpočinkové koše a stojí zde také nejstarší maják v celém Německu (pochází z roku 1330). Ten je 30 metrů vysoký a v osmi patrech se v současnosti nachází muzeum námořní dopravy (vstupné 2 €).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress