Hlavní stránka

Kostel plný zázraků v Santa Fe

(31.10.2013)

Je brzy ráno, ale sluneční paprsky z modré oblohy nad Novým Mexikem začínají nepříjemně přihřívat a slibují pořádně parný den, jakých tady bývá většina v roce. Zatím ale není třeba vyhledávat stín pod podloubími starého města nebo uvnitř kostelů či muzeí. Využívám toho a obcházím historické centrum Santa Fe, které patří k nejstarším městům ve Spojených státech.

Jeho celý původní název je, přeloženo do češtiny "Královské město Svaté Víry Svatého Františka z Assisi". Bylo založeno už někdy kolem roku 1610 španělskými kolonizátory a mexickými Indiány, kteří vtiskli jeho stavbám - zejména misijním kostelům a klášterům - svůj svérázný kolorit. Indiáni převzali katolické náboženství a mohli si tak pod španělskou a později mexickou nadvládou zachovat svou svébytnou kulturu i obyčeje.

Tak jako všude jinde v Novém Mexiku není ani v hlavním městě Santa Fe, které má dnes už přes 70 tisíc obyvatel, žádným problémem domluvit se španělsky. Centrem starého města je nevelké náměstí s parkem, plným kvetoucích keřů a palem a samozřejmě s nezbytnou besídkou uprostřed, kde se konají o víkendech koncerty. Obklopují je typické paláce a domy ve španělsko indiánském stylu, stavěné většinou z nepálených cihel, omítnutých okrově zbarvenou hlínou.

Jedním z nich je například Muzeum moderního umění a hned naproti někdejší Palác španělského guvernéra. Je to přízemní šedivá a navenek nevýznamná budova, která je zajímavá snad jen tím, že pod jejím rozlehlým a stinným podloubím pořádají své trhy místní Indiáni. Prodávají tu hlavně jejich ženy své výrobky - náušnice, náramky a jiné drobné suvenýry. Dominantou starého centra města je katedrála nedaleko náměstí, ke které samozřejmě míří všichni turisté. 

Mým hlavním cílem je ale jeden z nejzajímavějších svatostánků v Santa Fe, který leží o několik ulic dál. Je podstatně menší, ale svým významem patří mezi přední a snad nejnavštěvovanější památky tohoto města. Je to Loretto Chapel - Loretánská kaple. Tento kostel byl postaven v 2. polovině 19. století na místě, které si vybraly loretské jeptišky z Kentucky, které hledaly v Novém Mexiku dobré a klidné místo pro své působení, k založení kláštera a šíření víry mezi domorodci. 

Pod vedením biskupa Lamy byl postaven klášter a později i škola pro řádové sestry. Pro kostel byl vybrán vzor, kterým se stala gotická kaple Sainte Chapelle v Paříži. Stavba kostela byla dokončena roku 1878 a stala se chloubou řádu i města - až na jednu zdánlivou maličkost - architekt zapomněl naplánovat do jinak nádherné budovy schodiště na kostelní kůr. A jak se zjistilo, dodatečná vestavba nebyla z prostorových důvodů možná. Co teď? 

Řádové sestry se nelekaly obtíží a nějakou dobu používaly k lezení na kůr žebřík, což bylo ale hodně nepohodlné a nebezpečné. A tak je napadlo modlit se k patronu tesařů, svatému Josefu, aby jim pomohl tu zapeklitou věc se schodištěm nějak vyřešit. I stalo se prý, že se zanedlouho objevil u bran kláštera prošedivělý muž na oslu s tesařským nářadím v torbě. Vyžádal si prý rozhovor s představenou kláštera matkou Magdalenou a brzy nato začal se stavbou. V krátké době prý dokončil svou práci a zmizel, aniž by požadoval nějakou mzdu, ba dokonce prý není jasné, kde vzal dříví, které ke konstrukci schodiště použil. 

Jisté je, že udivené jeptišky nalezly po jeho odchodu v kostele dřevěné unikátní točité vyřezávané schodiště, vyrobené bez použití jediného hřebíku. Podle mnohých prý byl tím podivuhodným a zázračným tesařem sám sv. Josef. Legenda o svatém schodišti sem dnes přitahuje množství poutníků a zvědavců ze širokého okolí i jiných částí Ameriky. 

Potkávám je u vchodu, kde nás vítá dřevěná socha sv. Josefa. A pak i uvnitř, kde, jak mi vypráví jeden z domorodců, brzy po odchodu tajemného stavitele schodiště vytryskl pramen léčivé vody. Tu si dnes můžete dokonce koupit v malých lahvičkách v obchodĕ se suvenýry přímo v kostele Loretto. Podle starších Američanů, které tam potkávám, zaručeně léčí mnohé neduhy - právě tak, jako množství pozitivní energie, kterou je kostel nabit. 

Prohlížím si dřevěné točité schodiště na kůr, ukázku mistrovské práce o 33 schodech bez centrální podpory. Jak tvrdí někteří novodobí výzkumníci, jeho tvůrcem prý mohl být původem francouzský tesař a řezbář Francois Jean Rochas. Ale ani pro tato tvrzení zatím nejsou dostatečné důkazy. A tak raději zůstávám u té romantičtější verze - u té staré báječné legendy, za kterou sem proudí do kostela zázraků ve starém Santa Fe poutníci a zvědavci z celého světa.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress