Hlavní stránka

4 nemoci, které si můžete přivézt z dovolené u Středozemního moře

(21.07.2013)

Léto je doba dovolených, které mnozí z nás tráví v zemích kolem Středozemního moře. Vedle krásného opálení a letních zážitků si však domů můžeme přivézt také nepříjemné nemoci. V tomto článku se dočtete, s jakými chorobami se můžeme setkat v Itálii, Chorvatsku nebo v Egyptě a jak se jim účinně bránit.

Hepatitida A
Na dovolené nás může vedle jiných onemocnění ohrozit hepatitida typu A. Je také známá jako nemoc špinavých rukou a nejčastěji se přenáší v důsledku nedostatečné hygieny, případně po pozření znečištěné potravy. Tou mohou být i kostky ledu v nápoji připravené ze znečištěné vody nebo nedostatečně tepelně zpracované ryby. První příznaky nákazy se objeví po 2 až 7 týdnech a jsou podobné běžné chřipce. Dochází ke zvýšení teploty, bolestem svalů a kloubů, nevolnosti, zvracení a nechutenství. Nemocnému se pak doporučuje klid na lůžku a podávání léků, které chrání jaterní buňky a podporují jejich obnovu. Proti hepatitidě typu A se lze chránit očkováním, o něž můžeme požádat svého praktického lékaře. Je také možné užívat extrakt z ostropestřce mariánského, který přispívá k ochraně jater. Na našem trhu si jej můžeme zakoupit v lékárnách i bez předpisu pod názvem Silymarin 140.

Cestovatelský průjem
Spoustu turistů během dovolené postihne takzvaný cestovatelský průjem. Příčin tohoto onemocnění je celá řada, od špatné hygieny, přes změnu stravy až po časový posun a únavu. Obvykle za nimi mohou stát kmeny bakterie E. coli. „Abychom se průjmu vyhnuli, neměli bychom v nápojích pít led. Na ulici bychom neměli kupovat zmrzlinu ani jídla s plody moře. Z ovoce a zeleniny bychom měli jíst pouze ty druhy, které si můžeme sami oloupat. V případě, že průjmem onemocníme, měli bychom dbát na dostatečný přísun tekutin. Pro rehydrataci jsou vhodné přípravky s obsahem iontu a glukózy,“ vysvětluje Klára Minczinger, produktová manažerka společnosti Generica, která nabízí šumivé tablety Fluidex na přípravu roztoku s obsahem minerálů a glukózy. „Je také vhodné poohlédnout se po probioticích, které se nemusí skladovat v ledničce, a jsou proto vhodné pro cestování. V současné době jsou již k dostání v kapkách pro děti od 3 měsíců a v kapslích pro dospělé,“ dodává Minczinger.

Břišní tyfus
Při cestování do Tuniska, Alžírska či Egypta bývá turistům doporučováno očkování proti břišnímu tyfu. Tím se můžeme nakazit z vody kontaminované bakterií Salmonella enterica typhi. Ke znečištění vody dochází přes výkaly nemocného. Riziko nákazy existuje také v případě, že sníme nedostatečně tepelně upravené jídlo připravené z infikovaného zvířete. Tyfus se projevuje náhlou vysokou horečkou se zimnicí. Mezi příznaky jsou dále nechutenství, nevolnost a kašel. Očkování proti tyfu by mělo jít ruku v ruce s dalšími preventivními opatřeními, mezi nimiž najdeme také přísné dodržování hygieny. I v tomto případě se doporučuje vyhýbat se ledu a pít pouze balenou nebo převařenou vodu. Stravovat bychom se měli pouze v takových zařízeních, u nichž je patrné dodržování hygienických předpisů.

Malárie
Malárie patří mezi onemocnění, jež mohou mít fatální následky. Určité riziko nakažení existuje v případě cestování do některých končin Egypta. Přenašečem je komár, který po štípnutí infikuje člověka parazitem malárie. Tento parazit se pak usadí v lidských játrech, jejichž buňky napadá. V této době obvykle nejsou pociťovány žádné symptomy. Posléze však parazit začne napadat také červené krvinky a vylučuje do krve toxin, jehož působením dochází po 10 až 28 dnech k typickým projevům malárie. Mezi ty patří horečka, zimnice, bolesti hlavy a svalů nebo únava. Nakažený může také zvracet nebo onemocnět žloutenkou. Pokud se chceme před malárií chránit, měli bychom s alespoň měsíčním předstihem navštívit lékaře, který nám předepíše antimalarické přípravky. Samozřejmostí by měla být ochrana před poštípáním, kterou představují například repelenty nebo vhodné oblečení.


 

Denisa Jensenová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress