Hlavní stránka

Jadranská mešita v Rijece otevřena

(05.07.2013)

Islámské centrum s prý nejkrásnější mešitou v Evropě zahájilo svůj provoz v Kvarneru v chorvatské Rijece.

Jak napsal server BalkanInsight, média ji nazvala Jadranskou mešitou s ohledem na to, že jde o první mešitu postavenou na jadranském pobřeží od doby, kdy se z této oblasti před 500 lety stáhli Turci.

Myšlenka postavit v Rijece mešitu se zrodila už před více než půl stoletím. Komplex, jehož základní kámen byl položen dne 3. října 2009, tvoří kromě mešity a 23 metrů vysokého minaretu víceúčelová hala, učebny, mateřská škola, knihovna a další zařízení. Výstavba islámského centra, které se rozkládá na ploše 10 tisíc metrů čtverečných, stála přibližně 76 milionů eur (v přepočtu skoro 260 milionů Kč).

Slavnostního otevření centra se podle médií o prvním květnovém víkendu 2013 zúčastnilo 20-30 tisíc muslimů a dalších hostů z celého světa. Otevření mešity byli přítomní i nejvyšší chorvatští představitelé v čele s prezidentem Ivem Josipovičem.

Podle chorvatské státní televize HRT nové rijecké islámské centrum si hned získalo díky své neobyčejné architektonické, stavební a kulturní hodnotě ocenění nejkrásnější mešita v Evropě.

Jen v Rijece a jejím okolí žije podle serveru BalkanInsight více než 10 tisíc muslimů, kteří většinou pocházejí ze sousední Bosny a Hercegoviny.

Muslimové byli v ústavě bývalé socialistické republiky Jugoslávie vedeni jako národnost. V Bosně po krvavém rozpadu jugoslávské federace přijali zdejší vyznavači islámu název Bosňáci.

V dnešním Chorvatsku žije několik muslimských komunit. V hlavním městě Záhřebu byla v roce 1987 postavena mešita s cílem vytvořit duchovní centrum pro chorvatské Muslimy, kteří v zemi tvoří po Srbech druhou největší menšinu.

Dobře. Jen by mě zajímalo, kolik nových kostelů si mohli postavit křesťané v muslimských zemích za posledních třeba třicet let? Žádné? Proč?


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress