Hlavní stránka

Klenoty katedrály v Palermu

(09.06.2013)

Propletli jsme se úspěšně chaotickou městskou dopravou sicilského hlavního města s mnoha troubícími a páchnoucími auty a motocykly. Máme za sebou prohlídku nejzajímavějších památek starého města uvnitř někdejších hradeb a teď míříme do zdejší slavné katedrály.

Palermo svého času patřilo mezi nejkrásnější evropské metropole a dodnes ohromuje krásou barokních kostelů, šlechtických paláců a výstavných náměstí s mramorovými fontánami. Vracíme se z toho nejkrásnějšího Piazza Pretoria se stejnojmennou fontánou, která zabírá prakticky celý obvod náměstí - měří totiž po obvodu 133 metrů. 

Velkolepou mramorovou fontánu, na kterou shlížejí okolní paláce - v jednom z nich je dnes městská radnice - obklopují krásné barokní sochy, které by si určitě zasloužily podrobnou prohlídku. Právě tak jako rozlehlý šlechtický palác na hlavní třídě, jehož jednotlivá poschodí jsou zvenčí ozdobena sochami sicilských králů. Naším hlavním cílem je teď ale palermská katedrála - Cattedrale, která se svým významem staví na úroveň naší Svatovítské katedrály. 

Kromě mnoha vzácných církevních klenotů jsou v ní totiž také uloženy ostatky sicilských panovníků. Po hlavní třídě přicházíme k pěknému palmovému parku s nádvořím, na kterém se nachází rozlehlá budova katedrály. Z někdejšího normanského dómu, postavenému v roce 1185 se zachoval jen rozlehlý půdorys, který převzali pozdější stavitelé. 

Jejich španělský původ a vliv připomíná styl stavby katalánských katedrál s bohatě zdobeným průčelím. Kupole katedrály, která se nad ním tyčí, je z doby baroka a připomíná nám nejvíc některé naše středoevropské kostely ve Vídni nebo i v Praze. 

Vcházíme dovnitř, kde nás vítá prostorný a mramorem bohatě zdobený interiér z 18.století. Tady nás nejprve upoutává poblíž vchodu velká zdobená nádoba na svěcenou vodu z bílého mramoru - a hned nato starý normanský chór, jako zbytek z někdejšího původního dómu. Tak jako všichni místní návštěvníci i turisté, míříme i my do přední části katedrály, kde se nacházejí sarkofágy s ostatky sicilských králů. 

Zde se vyžaduje menší vstupné, které platí i do podzemních krypt a klenotnice katedrály. Tady se návštěvník náhle ocitá uprostřed sicilských dějin, které tvořili kdysi slavní panovníci. Až na dotek ruky se můžete přiblížit k mramorovým a porfyrovým sarkofágům slavných sicilských mužů - normanského krále Rogera nebo Fridricha II. (1194-1250) a mnoha dalších, kteří tady odpočívají už mnoho staletí pod kamennými baldachýny. 

Nedá nám to, abychom nevzpomenuli na slavné doby středověkého Sicilského království, proslulého až do 19.století v celé Evropě. Velmi zajímavé jsou i krypty pod katedrálou, kde odpočívají nejvyšší církevní hodnostáři a významní představitelé sicilské šlechty. I tady nacházíme na jednom ze sarkofágů starý normanský reliéf s vyobrazením dávné bitvy.

Dalším naším cílem je klenotnice katedrály, na kterou si vymezujeme dostatek času, abychom si mohli podrobně prohlédnout všechny církevní klenoty zdejších biskupů, včetně nádherných rouch. Skutečným klenotem nevyčíslitelné hodnoty je tady ale překrásná a bohatě zdobená cenná koruna sicilské královny Sofie z 12.století, která přitahuje stálou pozornost všech návštěvníků.

Vycházíme ven - a ještě dlouho musíme myslet na klenoty, které nám dnes nabídla ke spatření palermská Cattedrale. Poklady, které upomínají na slávu dávných staletí, kdy Sicilské království patřilo k mocným a bohatým zemím, které určovaly běh někdejšího světa.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress