Hlavní stránka

Llanfairpwllgwyngyllgogerych wyrndrobwllllantysiliogogogoch

(03.03.2013)

Jméno velšské vesnice vypadá, jakoby se někdo omylem opřel o klávesnici u svého počítače. Ale vesnice Llanfairpwllgwyngyllgogerych wyrndrobwllllantysiliogogogoch opravdu existuje. Nachází se na severozápadě Walesu na ostrově Isle of Anglesey při cestě E 22 z přístavního Holyheadu do Bangoru.

Je to normální vesnice, tedy mimo toho jména. Lidé se zde živí typickou textilní výrobou (klasická jehněčí vlna, měkká Shetlandská vlna, ručně vyráběné kožené zboží či typické walweské panenky, ložní prádlo aj.).

Turisté sem mimo tranzitu jezdí proto, aby se vyfotili u cedule s názvem vesnice. Populární je také místní turistické razítko, které si lidé s oblibou nechávají otisknout do svých cestovatelských pasů, které jsou v Británii hodně oblíbené.

V překladu název znamená cosi jako Kostel svaté Marie v rokli bílých lísek poblíž silného víru a kostela svatého Tysilia z červené jeskyně. Krkolomný název se tak často z praktických důvodů zkracuje jen na Llanfairpwllgwyngyll či dokonce Llanfair PG. Plný název je však veden v knihách rekordů jako nejdelší název obce na světě.

Jak už název třítisícové vesnice napovídá, v tomto kraji se ještě velština používá. Ba co víc, ve věku 10-14 let zde mluví tímto jazykem skoro všichni. A co zde tedy stojí vyjma tabule se jménem k vidění? Je tu 27metrová rozhledna v podobě sloupu, ze kterého pohlíží do krajiny slavný generál Henry Paget. Pokud si tedy po nákupu místního suveníru budete chtít udělat obrázek i jinde než u slavné značky, hledejte Marquess of Anglesey's Column.

Naopak nejkratší název v Evropě má norské městečko Å (písmenko a s kroužkem, čte se ó) na Lofotech, na ostrově Moskenesøy.

Nakonec tohoto netradičního článku pro zajímavost přidávám další "podobné" názvy:

Gorsafawddacha'idraigodanheddog leddollônpenrhynareurdraethceredigion je jméno zastávky na úzkokolejce ve Walesu, Tetaumatawhakatangihangakoauaotamateaurehaeatu ripukapihimaungahoronukupokaiwhenuaakitanarahu -  tak se jmenuje kopec na Nové Zélandu a Krungthep mahanakhon amorn rattanakosin mahintara ayutthaya mahadilok phopnopparat rajathani burirom udomrajaniwet mahasathan amornphimarn avatarnsathit sakkathatitaya visnukam prasit - v českém překladu Město andělů, věčné a nádherné sídlo boha Indry, vznešené město, kde je uloženo devět skvostných drahokamů, královské město s mnoha velkolepými paláci a stavbami, věčné město, kde sídlí bohové a má svůj domov bůh Krišna, město stvořené bohem Višnuem. Jistě chápete, proč byl v roce 1782 zkrácen na Krung Thep. Dnes se spíše užívá název Bangkok (Andělským městem spíše rozumíme Los Angeles).

To u nás nejkratší jméno mají Aš (na Chebsku) a Eš (na Pacovsku). Nejdelší název co do počtu znaků má na Vysočině v okrese Žďár nad Sázavou ležící Nová Ves u Nového Města na Moravě (33), následuje Brandýs nad Labem-Stará Boleslav (32) ve Středočeském kraji v okrese Praha-západ. Na třetím místě jsou Albrechtice v Jizerských horách (31) v Libereckém kraji v okrese Jablonec nad Nisou.

Pokud budeme počítat jen počet písmen, pak nejdelší název s 28 písmeny mají Brandýs nad Labem-Stará Boleslav, Buková u Rožmitálu pod Třemšínem a Albrechtice v Jizerských horách. Dvacet sedm písmen má Nová Ves u Nového Města na Moravě.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress