Hlavní stránka

Mlčenlivý lid

(16.01.2013)

Téměř tisícihlavá skupina "mlčenlivého lidu" se projíždějícímu zjeví nenadále, jako by kouzlem. Po ránu, když světlo dopadá zezadu, vypadá v raním oparu nenaladěně až agresivně. V poledne pak přívětivě hýří barvami a když slunce zapadá, pak udivuje svou krásou. Vítr si pohrává s vlasy figur ze slámy,jejichš šaty vlají, jako by se figury rytmicky pohybovaly.

Své figuríny s drnovými hlavami autor Rejo Kela nejprve použil při taneční kreaci Pašni Ilmari na statku Lassila v Suomussalmi roku 1988. Následně pak "drnové hlavy" účinkovaly v Helsinkách v létě 1994, když se kraj Kajnu představoval na Senátním náměstí. Bylo sem přivezeno 1200 figur. Na schodiště Katedrálního chrámu se však vešlo necelých 700. Celý "sbor" účinkujících figur byl sestaven v noci a následující dva dny pak budil pozornost nejenom procházejících lidí kolem, nýbrž i sdělovacích prostředků. Opět v noci byly figuríny převezeny zpět do Suomussalmi.

Potřetí se figuríny se svým mlčenlivým vystoupením představily ještě téhož roku na břehu u Jammjansaari, když Rejo Kela a Hejkli Lajtinen společně s dalšími kolegy vystoupili v neobyčejném příběhu "Krásné a odvážné chuděrky na břehu" a vzbudili tím velký zájem a pozornost.

Od roku 1994 stojí sbor mlčenlivého lidu na louce obklopené ze dvou stran lesem u Suomussalmi. Jednotlivé figury jsou dvakrát do roka přestrojeny a opraveny. Hlavy jsou vyráběny z drnů zdejší louky a ošacení dodají dobrovolníci a sponzoři. Celý sbor figur je pod patronací místního učiliště.

Lidé se často ptají, co Mlčenlivý lid představuje či, co si pod tím vším máme představit. Jde o nezaměstnané nebo jde o němé obyvatele kraje Kajnu či to jsou nějací zapomenutí. Od autora Kela se odpověď nedozvíme, jde mu o to, aby si každý udělal svůj závěr. Pokud by se figuríny vysvlékly ze svých kostýmů, pak by z nich zbyl jen les prostých křížů.

O autorovi - Rejo Kela se narodil 1952 v Suomussalmi, studoval v Helsinkách na laboranta a zde se věnoval i sportu (gymnastika, běh), což ho později přivedlo k modernímu tanci jako profesi, kterou vystudoval v New Yorku. Později, jako profesionál, pracoval v divadle Raatikko (1978-80), aby se pak stal samostatným tanečníkem a choreografem. Své zkušenosti předával i jako učitel moderního tance na Divadelním institutu.

Je známý jako experimentátor, kdy svá taneční vystoupení realizoval v nejrůznějších pracovních prostředích - pole, galerie, les, ulice aj. Jeho nejkratší vystoupení trvá 1,5 sec. a nejdelší 164 hodiny. Nejmenší prostor několik desítek cm2 a největší 100 ha. Vystoupil před 1 až 10000 diváky. Umí vystoupit bez doprovodu i s velkým orchestrem. Svá unikátní vystoupení spojuje s problematikou životního prostředí. Je známý nejenom doma, nýbrž i v zahraničí.

Celý soubor figurín na vás vyskočí znenadání, pokud jedete po silnici č. 5 (E63), za Suomussalmi, mezi Kajaani a Kuusamo ve Finsku. Jistě tu stojí na chvíli zastavit a projít se mezi figurami.


 

Ivan Farský
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress