Hlavní stránka

Nejlepší zemí pro život je Švýcarsko

(12.12.2012)

Týdeník The Economist zveřejnil koncem listopadu 2012 žebříček zemí, kde bude (podle jedenácti různých ukazatelů) nejlepší se narodit v roce 2013. Zvítězilo Švýcarsko, zato USA se úplně propadly (17. místo). A kolikátá skončila Česká republika? Podívejte se na tabulku pod článkem.

První příčku v žebříčku kvality života obsadilo pro rok 2013 celkem očekávaně Švýcarsko. Mezi prvními státy se umístily již tradičně státy ze severní Evropy (3., 4. a 5. místo) a z Oceánie (2. a 7. místo). Spojené státy, které v této „hitparádě“ získaly zlatou medaili v roce 1988, ty se značně propadly.

Lidé narození ve Švýcarsku budou mít podle žebříčku v následujícím roce nejšťastnější a nejspokojenější život ve smyslu bohatství, zdraví a důvěry ve veřejné instituce. The Economist žebříček sestavil podle celkem jedenácti různých ukazatelů. Jednalo se o data ze subjektivních průzkumů, jak se lidé v daných zemích cítí, i o objektivní data týkající se kriminality, stavu ekonomiky, příjmu na hlavu, fungování veřejných institucí, zdraví nebo rodinného života.

 

Kvalita života v České republice obsadila 28. příčku. Těsně před námi skončily Francie s Británií a klimaticky příznivé jihoevropské státy jako Řecko, Španělsko nebo Portugalsko se díky ekonomické krizi současnosti umístily až za námi. Výjimkou byla Itálie, ta obsadila 21. místo.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress