Hlavní stránka

Rusko bude zemí věčného léta

(29.10.2012)

Ruská federace bude na rozdíl od většiny evropských zemí od konce října 2012 žít trvale podle letního času. Posunování ručičkami hodin vpřed a vzad stopnul ještě v roce 2011 svým rozhodnutím tehdy ještě prezident a nyní opět premiér Dmitrij Medveděv, který "daroval ruské zemi věčné léto" a zimní čas zrušil.

Ani změna (návrat k již "osvědčenému" obsazení vrcholných míst) v Kremlu, kde Medveděva na jaře roku 2012 znovu vystřídal Vladimír Putin, návrat k zimnímu času nepřinesla. "Věčný letní čas" tak na rozdíl od jiných Medveděvových liberálních kroků přečkal i střídání vládců v jinak chladném Kremlu.

Zmatky se změnou času i tak země pocítila, alespoň podle rozhlasové stanice Echo Moskvy. Ta sdělila, že mobilní telefony "západní" provenience, fungující také jako budíky, "Medveděvovu reformu" jaksi neakceptovaly a tak důsledkem jeho jistě správného rozhodnutí byly opožděné příchody pracujících do zaměstnání a také mnohé schůzky se díky času neuskutečnily.

Ruského příkladu následovala jen blízká sousední Belarus (kdo asi jiný?). Ukrajina prý také uvažovala díky svým nynějším k Rusku blízkým vůdcům o této trvalé změna času na letní, ale nakonec se rozhodla u přesunování ručiček zatím zůstat. Časová vzdálenost mezi Moskvou a Kyjevem a dalšími evropskými metropolemi s výjimkou Minsku se tak v noci na 28. 10. 2012 o hodinu zvětšila.

Historie letního a zimního času v Rusku byla vždy problematická a velice proměnlivá. Letní čas v Rusku poprvé zavedla od 1. července 1917 prozatímní vláda, která zemi vládla po svržení cara. Po státním převratu o pár měsíců později bolševici zase vrátili hodinové ručičky na staré místo, aby si o pár desetiletí později vše zase rozmysleli. Kupředu vůči zbytku planety se hodiny v tehdejším Sovětském svazu posunuly o šedesát minut dne 16. června 1930 a zpět se už nevracely. "Nadekretovaný" čas platil až do dubna 1981, kdy sovětská vláda zavedla každoroční změny letního času na zimní a letní podobně jako to udělala většina evropských zemí. Tato pravidla platila až do října roku 2012.

Část odborníků v Rusku (odpůrci) tvrdí, že trvalý letní čas zbavuje značnou část populace v zimním období ranního pohledu na slunce coby "hlavního regulátora nálady" a deprese se prý pak neblaze podepisují i na pracovní morálce. Jiní (příznivci) naopak argumentují například tím, že po zrušení změn času poprvé neklesla dojivost (a nebylo to díky legendární Poslušnici II.) krav. Zvířata prý změny času snášejí hůře než lidé. "Lidé mohou vstávat o hodinu dříve, ale krávy o hodinu dříve mléko nedají," tvrdí i ruský prezident Putin.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress