Hlavní stránka

Kozí farma v údolí Pescadera

(09.10.2012)

Sjíždíme serpentinami ze zalesněných kopců do údolí k farmám, kde se pasou menší stáda koní a černých krav a kde se slunce opírá ze všech sil do dřevěných bíle natřených stodol a domů farmářů. A pak nás cesta zavede do zalesněných kopců plných kalifornských borovic a omamně vonících eukalyptů. Jsme zhruba třicet kilometrů na jih od San Franciska, ale velkoměsto se svým ruchem jako by zmizelo už někdy dávno. A my se teď vracíme daleko v čase někam dob prvních osadníků panenskou krajinou pod pálícím sluncem a modrým nebem, na kterém se hrdě a klidně vznáší orel.

Míříme do městečka Pescadero, kam se dá dojet ze severu silnicí číslo 1 po břehu Tichého oceánu. Nebo, jak jsme volili my, po horské a lesní silnici od města San Jose. Po projetí krkolomných serpentin mezi lesy se před námi konečně objevuje údolí s pastvinami, ohraničenými kůlovými ploty, širší prašná silnice a opuncie u plotů několika dřevěných domů.

Banka a obchod v městečku Pescadero

Banka a obchod v městečku Pescadero

Jsme v samotě San Fernando, která, jak hlásá nápis na bronzové desce u vjezdu, byla kdysi odpočinkovou stanicí pro kovboje a dostavníky. Ještě tu stojí nejstarší dřevěná budova stanice, která kromě nejnutnějšího občerstvení poskytovala i skromný nocleh. Je už dávno zavřená a jen její historická minulost a význam ji chrání před rozpadnutím. 

San Gregorio

San Gregorio - stará stanice

Jen o kousek dál je tady pro novodobé poutníky o něco větší a výstavnější "Country Store", který nabízí nejnutnější občerstvení a rozsáhlý sortiment výrobků místních i vzdálenějších kalifornských firem. Nacházíme tady oděvy i kvalitní klobouky a stetsony pro farmáře, kožené výrobky místních řemeslníků, které jsou sice několikanásobně dražší, než podobné věci v dolarových obchodech San Franciska, pocházejících většinou z čínského dovozu. Mají ale jednu velkou výhodu - tradiční poctivou kvalitu spolu se zárukou, že se nerozpadnou po prvním či druhém použití. Právě pro tyto výrobky si sem jezdí zdaleka i mnozí znalci a turisté. 

San Gregorio

San Gregorio

Po krátké zastávce míříme dál - naším cílem je totiž vyhlášená farma v údolí u osady Pescadero. 

Tady už se blížíme opět k mořskému břehu. Pacifik je odtud opravdu jen pár kilometrů. Jsme teď v širokém údolí, kterým protéká potok, směřující do moře. 

Koňská farma u Pescadera

Koňská farma u Pescadera

Místo, chráněné před nepohodou a hlavně s dostatkem vody a zelených pastvin, zlákalo už v 19. století první osadníky. Přišli sem rybáři, pro které byla výhodná malá vzdálenost k moři, objevili se řemeslníci a farmáři. Na okraji údolí máme příležitost k prohlídce jedné z farem, kde chovají koně, které pronajímají návštěvníkům k projížďkám po okolních kopcích. Jen o něco dál nás už vítají první nízké dřevěné domy Pescadera, které jako by vypadlo z kovbojských filmů.

Nevelké městečko s několika desítkami obyvatel, rozložené kolem silnice v romantickém zeleném údolí s kopci kolem, se hlásí vyšší štíhlou věží dřevěného kostela a pokračuje na hlavní - a také jediné-ulici, stanicí šerifa s místním vězením a samozřejmě také zdejší bankou. Kromě ní je nejvýstavnějším domem městečka typický venkovský "Country Store", který je tentokrát obchodem i restaurací dohromady. 

Kozí farma Pescadero

Kozí farma Pescadero

My se ale vracíme zpět a míříme po boční silnici až na kraj údolí. Naším konečným cílem je kozí farma, ke které putují milovníci sýrů a vůbec zdravých a přírodních výrobků z blízkých i vzdálenějších míst severní a střední Kalifornie.

Kozí farma Pescadero

Kozí farma Pescadero

Zastavujeme před patrovou hlavní budovou farmy, která je zároveň také hlavní výrobnou a ve které začíná naše prohlídka . Návštěvníci si tady mohou ochutnat na dvě desítky různých druhů kozího sýra - od toho základního přes nejrůznější pochoutkové výrobky. A tak mám poprvé možnost ochutnat kozí sýr míchaný se sušenými brusinkami, meruňkami, borůvkami... A pak samozřejmě s nejrůznějším pálivým i sladkým kořením, kousky papriky, cibulí a také sýr s česnekem. Ty sýry nemají téměř vůbec typický kozí pach a jsou velmi lahodné. 

Kozí farma Pescadero

Kozí farma Pescadero

Samozřejmě se tu prodávají i další výrobky, jejichž základem je kozí mléko - mýdla, krémy na obličej, na ruce.Tady si hlavně přijdou na své ženy. Výrobky nejsou rozhodně nijak levné, ovšem jedná se o skutečně přírodní produkty, vyráběné skoro na koleně, není se tedy co divit. 

Kozí farma Pescadero

Kozí farma Pescadero

Farmář pan Heyes nám vypráví, jak se tady usadili s rodinou v roce 1982, kdy přišli do údolí Pescadera se šesti kozami a začali farmařit. Dnes mají přes 80 koz a několik lam a farmářství jim už poskytuje slušnou obživu. V poschodí obytné budovy mají navíc stylově zařízenou restauraci s jídelnou, kterou i pronajímají skupinám výletníků. Výdělky podle všeho investovali nejvíc do moderního zařízení a také do rozšíření pozemků. 

Kozí farma Pescadero

Kozí farma Pescadero

Vedle obytné budovy si mohu prohlédnout stáje s několika desítkami mečících obyvatelek - většinou alpských koz. A hned vedle moderní přístroje na dojení, automatický dopravník krmiva a také velké nádrže na mléko. 

Podle informací, které dostáváme, nadojí prý jedna koza denně i přes 4 litry mléka. Veškerou práci zajišťuje farmářova rodina s minimálním počtem zaměstnanců a romantika farmaření na zelených venkovských pastvinách je tady podložena tvrdou a usilovnou prací - dost často v horku a pod pořádně pálícím sluncem. Ale také výsledky a úspěchy, které uspokojují. 

Dá se tomu věřit, když pozorujeme spokojené návštěvníky, kteří si odnášejí chutné kozí sýry. A samozřejmě také vzpomínky na pěkné chvíle v údolí Pescadera. V tom zdánlivě zapadlém koutu Kalifornie, kde venkované ještě pořád žijí v souladu s přírodou a užívají s rozmyslem jejích darů.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress