Hlavní stránka

Cookovy ostrovy vyhlásily největší mořskou rezervaci světa

(12.09.2012)

Cookovy ostrovy (240 km čtverečných, 21400 obyvatel) vytvořily největší mořskou rezervaci na světě. U příležitosti zahájení Jihotichomořského fóra její vyhlášení oznámil dne 29. srpna 2012 premiér tohoto tichomořského souostroví Henry Puna. Podle něho jde o největší oblast, jakou kdy vytvořila jediná země za účelem ochrany oceánu. Puna vyzval i další ostrovní státy v regionu, aby se k této iniciativě připojily a pomohly vytvořit rozsáhlou chráněnou zónu.

Oblast chráněného území má rozlohu 1,065 milionu km2 a je tak dvakrát větší než území Francie. Chráněné území představuje asi polovinu teritoriálních vod Cookových ostrovů, které se nacházejí v jižní části Tichomoří.

Cookovy ostrovy

Cookovy ostrovy

Jihotichomořské fórum má 16 členů včetně Austrálie a Nového Zélandu. Mořské rezervace již vytvořily ostrovní stát Kiribati a území Tokelau (kolonie Nového Zélandu). Francouzské zámořské území Nová Kaledonie chce v dalších letech vytvořit mořský park o rozloze až 1,4 milionu km2.

Cookovy ostrovy

Cookovy ostrovy

Ve vytváření rozsáhlých chráněných mořských území se angažuje také Austrálie, která podle zpráv z června 2012 chystá vytvořit největší síť mořských parků rozkládající se na ploše 3,1 milionu km2, což je více než třetina australských vod.

Znak a vlajka Cookových ostrovů Znak a vlajka Cookových ostrovů

Znak a vlajka Cookových ostrovů

O prvenství v ochraně mořských a oceánských vod usilují také jihoasijské Maledivy, které by podle jejich prezidenta měly do pěti let být první zemí, která se stane mořskou rezervací. Maledivské souostroví patří k územím nejvíce ohroženým oteplováním klimatu.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress