Hlavní stránka

Rudé vlajky nad San Franciskem

(05.09.2012)

Většina z mnoha turistů, kteří přijíždějí každoročně do San Franciska, neopomene kromě mnoha jiných zajímavostí tohoto krásného města na břehu Pacifiku, navštívit také známou čínskou čtvrť Chinatown, která je prý největší na západním pobřeží Ameriky. Je skutečně velmi malebná a pro mnohé i neobyčejně exotická. Vůně všelikého koření a ženšenu se tu mísí s nejrůznějšími pachy, které vycházejí z typických čínských restaurací, nabízejících národní jídla - knedlíčky s vepřovým masem, marinované kačeny, polévky ze žraločích ploutví, kuřecí speciality či mongolské hovězí maso s rýží.

Hned vedle jsou krámky, kde dostanete koupit prakticky vše, co hrdlo a peněženka ráčí - od čínských tušových obrázků přes porcelánové sošky a nádobí až po oděvy, kufry a batohy nebo kožené výrobky. Rozhodně stojí za to věnovat této čtvrti města alespoň jeden den, protože za návštěvu stojí i zdejší park se sochou někdejšího čínského prezidenta Sun Jat Sena a některá muzea, která schraňují památky a fotografie z doby prvního osídlování těchto míst čínskými přistěhovalci.

Chinatown v San Francisku

Chinatown v San Francisku

Zážitkem je i samotná procházka malebnými ulicemi, ve kterých jako by se život zastavil kdysi dávno - snad těsně po odchodu čínských císařů. Spíše by nám to mohlo připadat, jako bychom byli v některé čtvrti starého thaiwanského Taipei nebo dávného Hongkongu. Ten pocit se ještě umocní, pokud vstoupíme do jednoho z mnoha krámků, specializovaných na prodej "kořene života," žen šenu a produktů z tohoto, pro Číňany a Korejce téměř zázračného kořene.

Když jsme v polovině osmdesátých let 20. století přišli do San Franciska, uchvátil nás orientální ráz těchto míst. A také vlajky, které vlály nad tehdejší čínskou čtvrtí města - kromě amerických také vlajky Taiwanu se zlatým sluncem v modrém poli. S pýchou a hrdostí je vyvěšovali nad svými domy čínští političtí uprchlíci nebo i příchozí z někdejšího ostrova Formosa, který pod vedením prezidenta Čankajška odmítl vítězný pevninský komunismus a odolal mu do dnešních dnů.

Chinatown v San Francisku

Chinatown v San Francisku

Dnešní sanfranciský Chinatown připomíná bohužel už mnohem více právě tu pevninskou Čínu. S příchodem velkého množství čistě ekonomických uprchlíků se proměnila i jeho tvář. Navenek ovšem je to stále ten původní Chinatown, jaký tu byl před lety - stačí se ovšem podívat na střechy jeho domů, což obvykle mnozí běžní turisté ignorují. Zbylo   jen několik málo amerických vlajek a zmizely prapory Taiwanu, zato nebe nad čínskou čtvrtí prakticky zaplavily rudé vlajky komunistické Číny. San Francisko se tak stalo jedním z mála amerických měst, nad kterým hrdě vlají čínské vlajky.

Chinatown v San Francisku

Chinatown v San Francisku

Podle disidentů, se kterými jsem hovořil, se situace stala velmi složitou. Mnoho z ekonomických uprchlíků se obává problémů, protože navštěvují své příbuzné v rodné Číně nebo jim posílají peníze, mnozí jsou pouze vystrašení. A někteří z nich patří k páté koloně, která je vždy připravena plnit rozkazy svých pravých bossů... Jak informují noviny čínských disidentů v USA, které se jmenují The Epoch Times - v češtině vycházejí pod názvem Nová Epocha - byli disidenti v čínské čtvrti San Franciska už několikrát hrubě fyzicky napadeni, když rozdávali písemné materiály na veřejnosti. Podle nich je v pozadí všech těchto aktivit čínský konzulát v San Francisku, který najímá a financuje lidi, napadající čínské nebo tibetské disidenty.

Poslední napadení, při kterém musela zakročit americká policie, se odehrálo v létě roku 2012 a dosud je předmětem jednání amerického soudu, který už konstatoval, že se jedná o porušování ústavních práv, které je sice obvyklé v komunistické Číně, nikoli ovšem na území USA, přestože má od ledna roku 2012 San Francisko čínského starostu a některé radní.

Chinatown v San Francisku

Chinatown v San Francisku

Je zajímavé, že Američané, kteří se v takovém případě zastali napadených čínských disidentů, byli vyzváni, aby "odešli domů". Na to ovšem namítli, že oni jsou zde doma a doporučili radikálům, aby respektovali práva na svobodu projevu, zaručená americkou ústavou a zákony.

Nebuďte tedy překvapeni, pokud při své návštěvě San Franciska uvidíte nad jednou z jeho čtvrtí vlát rudé komunistické čínské vlajky - ten problém je mnohem hlubší, než dovede chápat náhodný či krátkodobý návštěvník. A možná nás odkazuje k četbě Karla Čapka a jeho Války s mloky. Pak snad mnohé pochopíme.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress