Hlavní stránka

Sever Mali ovládli islamisté, Tuaregové ostrouhali

(08.08.2012)

Tuaregové jsou historicky kočovní Berbeři, kteří žijí na Sahaře a v zemích Sahelu (v Libyi, Alžírsku, Nigeru, Burkina Fasu a Mali. V minulosti organizovali a vedli karavany překračující Saharu. Tuaregové v Mali si stěžovali, že jsou diskriminováni kvůli světlejší barvě své kůže.

Sen Tuaregů v severním Mali (AZAVAD viz článek ze dne 10. 4. 2012) o jejich vlastním státě na Sahaře se rozplynul. Islamističtí ozbrojenci je vyhnali už i z jejich poslední bašty na severu Mali a ovládli tak 2/3 bývalého státu Mali. Jiní islamisté z organizace Ansar Dine mezitím zničili ve starobylém Timbuktu unikátní hrobky svatých (UNESCO).

Islamisté s vazbami na teroristickou síť al-Káida a separatisté z kmene Tuaregů původně využili březnového vojenského puče v Mali a společně vytlačili vládní vojska ze severu země. Tuaregové následně vyhlásili vlastní stát Azavad. Islamisté ale poté v komplikovaném spojenectví se separatisty získali navrch. Jejich spojenectví bylo velmi podivné. Zatímco Tuaregové prahli po svém nezávislém státě, islamisté chtěli v zemi zavést striktní právo šaría a to se jim zřejmě co nevidět podaří.

Ve druhém červencovém týdnu roku 2012 byli tuarezští rebelové vyhnáni islamisty z jejich poslední bašty, města Ansogo, které leží asi sto kilometrů od města Gao. Nomádští separatisté prchli do buše a tak celý sever Mali je pevně v rukou islamistů.

Tuarezské povstalce z Maliské národní osvobozenecké armády (MNLA) vyhnali z Ansoga islamisté z Hnutí pro jednotu a džihád v západní Africe (Mujao), kteří jsou napojeni na al-Káidu. Ti už na koncem června 2012 ovládli důležité město Gao. Kromě nich sever země částečně ovládají i saláfisté z organizace Ansar Dine (Ochránci víry), kteří vyvolali rozhořčení celého světa tím, že ve starodávném Timbuktu zničili na konci června 2012 hrobky svatých mužů súfismu, mystické formy islámu. Ve svém díle zkázy nadále pokračují.

Poslední porážka Tuaregů znamená, že nomádští separatisté snící o vlastním státě už nemají pod kontrolou ani jediné město v bývalém Mali. Pohybují se oblastí kontrolovanou islamisty v malých skupinách a myslí jen na přežití.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress