Hlavní stránka

Mrakodrap The Shard v Londýně

(03.08.2012)

Nejvyšší mrakodrap v Evropě měří 310 metrů. V Londýně jej ve čtvrtek 5. července 2012 otevřel princ Andrew, syn královny Alžběty II. a katarský premiér šajch Hamad bin Džasím bin Džabr Sání.

The Shard navrhl italský architekt Renzo Piano, spoluautor známého pařížského Centre Pompidou. Budově se přezdívá podle jejího tvaru Střep. Má 72 pater a její stavba stála v přepočtu 14,3 miliardy korun českých.

Projekt inicioval obchodník Irvine Sellar. Výstavbu mrakodrapu finančně "podržel" Katar, který koupil 95% podíl a tak po obchodním domě Harrods vlastní další významnou budovu v britské metropoli.

The Shard se stane dominantou Londýna, britským ekvivalentem k Empire State Building v NY. Nabídne 10 tisíc pracovních míst a na rozdíl od mnoha dalších výškových budov bude přístupný veřejnosti.

V prvních 28 patrech mrakodrapu budou kanceláře, následovat budou patra restaurací, ve 34.-52. patře bude hotel Shangri-La, v dalších 12 patrech nejvýše položené byty ve Spojeném království a v 68.-72. patře vzniknou vyhlídkové prostory, které se od února 2013 zpřístupní veřejnosti. Ještě dříve než na vyhlídku přijdou první návštěvníci, už je tu první kritika. Tu si vysloužilo plánované vstupné - čtyřčlenná rodina zaplatí za návštěvu vyhlídkových prostor devadesát liber, tedy asi 2 850 Kč. - vstupné pro dospělé je téměř 25 liber (necelých 800 Kč). Jen pro srovnání, z Eiffelovy věže se na Paříž dospělí podívají v přepočtu jen za 11 liber.

Také ochránci národního majetku jsou ke stavbě kritičtí a domnívají se, že stojí na špatném místě - blízko mostu Tower Bridge na břehu Temže a ruší tak pohled na historické objekty parlamentu a katedrály sv. Pavla. "The Shard navždy zjizvil tvář Londýna," napsal v listu The Guardian komentátor Simon Jenkins. Výhrady ke stavbě mrakodrapu má také UNESCO (to je však vše co může dělat).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress