Hlavní stránka

Pláž Ocean Beach v San Francisku

(04.06.2012)

Mnozí turisté, kteří přijíždějí do San Franciska, mají jen velmi málo času - a tak se jejich prohlídka města omezuje jen na ty nejvýznamnější a známé památky. Městské centrum s radnicí z kalifornské žuly s krásnou zlacenou kopulí, starý rybářský přístav, kde je k vidění několik historických lodí a americká ponorka Pampanito z 2.světové války. A pak ještě samozřejmě známý most Golden Gate-Zlatá Brána, který je symbolickým vstupem do zálivu. A zbude-li čas,nesmí ještě chybět projížďka historickou tramvají Cable Car do čínské čtvrti, která je největší na západním pobřeží Ameriky.

Pro větší poznání San Franciska a jeho zajímavého okolí by byl třeba alespoň měsíční pobyt v tomto městě. Ale i při omezenějších časových možnostech lze vidět mnoho dalších zajímavostí. Jednou z nich je pláž Ocean Beach, která se rozkládá na západním okraji města u Tichého oceánu a je součástí státní chráněné parkové rezervace.

Dostanete se na ni velmi snadno z centra města z hlavní ulice Market Street směrem na západ trolejbusy č. 5 a 31 nebo rychlejším autobusem č. 38 - jízda z centra k pláži netrvá ani hodinu. Později na jaře a v létě o víkendech se široká pláž žlutého písku, dlouhá několik kilometrů, stává oblíbeným místem obyvatel San Franciska, kteří na ní hledají osvěžení.

Skutečného koupání si tady ani v létě kromě otužilců ale nikdo moc neužije. Zdejší vody silně ochlazuje studený proud z Aljašky, takže většina návštěvníků se omezí jen na brouzdání na okraji vln a jen děti se někdy vrhají kousek dál do slané vody, ale ne nadlouho.

Snad jen surfaři se svými prkny, kteří jsou vybaveni neoprénovými obleky, vydrží v moři bez omezení. Ti ostatní se věnují opalování, hraní míčových her nebo pouštění draků, kterému přeje téměř stálý vítr z Pacifiku. Nejzajímavějším a také nejmalebnějším místem na Ocean Beach je bezesporu vysoký skalnatý břeh na okraji, kde se nad vlnami, tříštícími se dole o skály, vypíná mohutná bílá budova starobylé restaurace Cliff House.

Odtud z několika teras je pěkná vyhlídka na nedaleké mořské útesy Seal Rocks, které bývaly po léta oblíbeným útočištěm lvounů - California Sea Lions. Ti si ale už před pár lety našli pro ně příjemnější místa přímo ve starém přístavu, kde je turisté i krmí. Místo vyhřívajících se lvounů tady dnes můžete vidět už jen kormorány nebo racky. Ale také velké zaoceánské lodě, které připlouvají do zálivu San Franciska. A hezký výhled je odtud i na velkou část pláže a na druhé straně hned pod budovou restaurace také na zbytky někdejších známých a oblíbených mořských lázní Suthro Baths.

Velké zastřešené koupaliště s bazénem s mořskou vodou dal postavit v 2. polovině 19. století milionář a starosta města Adolph Suthro. Koupající se rekreanti tady měli nádhernou vyhlídku na dorážející mořské vlny přímo z bazénu, odděleného od oceánu kamennou a betonovou hrází. Celý objekt byl bohužel zničen při velkém zemětřesení v roce 1906 a od té doby se už nenašel až dosud nikdo, kdo by se lázně pokusil obnovit.

O něco výše nad budovou restaurace se na samém vrchu kopce rozkládá docela velký park, který dal kdysi také vybudovat a upravit pan Suthro. V parku s eukalypty a kalifornskými borovicemi byla kdysi ornamentální květinová výzdoba a dokonce i krytá botanická zahrada. Na okraji nad vysokým srázem pak na terase ještě dřevěná rozhledna. Dnes najdete v parku už jen zbytky někdejší výzdoby a dřevěných altánů. Většinou sem však nezapomene zajít nikdo z návštěvníků, kteří se vydali za poznáváním, protože ze zdejší terasy se naskýtá ta nejlepší vyhlídka nejen na celou pláž hluboko dole, ale také na část blízkého rozlehlého parku Golden Gate se dvěma holandskými větrnými mlýny na okraji. A pokud je jasné počasí, můžete za pomoci dalekohledu dokonce v dálce zahlédnout skály Farallonských ostrovů, které leží vcelku nedaleko u kalifornského pobřeží a bývaly kdysi vyhledávaným útočištěm pirátů a pašeráků whisky.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress