Hlavní stránka

Azavad? Že by se na mapě světa objevil další nový stát?

(10.04.2012)

Tuaregové vyhlásili na severu Mali nezávislý stát Azavad. Povstalci v březnu 2012 využili státní převrat a ovládli sever Mali a jednostranně vyhlásili v odlehlé oblasti Sahary nezávislost. Mali tak de facto rozdělili na dva státy. Separatisté z řad Tuaregů zároveň vyhlásili příměří s tím, že už dosáhli svých cílů.

Kdo jsou Tuaregové? Historicky jsou to kočovní Berberové, kteří žijí na Sahaře a v zemích Sahelu, například v Libyi, Alžírsku, Nigeru, Burkině Faso a Mali. Dohromady se tyto oblasti nazývají Azavad.

Tuaregové již dávno v minulosti organizovali a vedli karavany putující křížem krážem Saharou. Tuaregové z Mali si stěžují, že jsou diskriminováni kvůli světlejší barvě jejich kůže a že vláda ve vzdáleném Bamaku si jich nevšímá.

Separatistická Maliská národní osvobozenecká armáda (MNLA) vytvoření nového státu oznámila nejprve na svých webových stránkách prohlášením: "Vyhlašujeme slavnostně nezávislost Azavadu,“" uvedl jeden ze zástupců MNLA, který slíbil, že budou respektovat hranice se sousedními státy i chartu OSN. Povstalci dále vyzvali mezinárodní společenství, aby jejich stát uznalo. Separatisté také oznámili, že získali kontrolu nad teritoriem a zastavují veškeré ozbrojené akce. Maliská národní osvobozenecká armáda vznikla v roce 2011. Částečně ji tvoří velmi dobře vyzbrojení Tuaregové, kteří se nedávno vrátili z Libye, kde podporovali režim Muammara Kaddáfího. Tito rebelové zahájili svou ofenzívu na severu země v lednu 2012 s tím, že tam chtějí vybudovat domovinu pro Tuaregy. Až do poloviny března 2012 ale slavili jen dílčí úspěchy. V obsazení důležitých regionů a měst včetně mystického Timbuktu jim pomohl převrat, který vypukl v Mali ve druhé polovině března 2012.

Část armády při státním převratu vtrhla do prezidentského paláce v Bamaku a svrhla demokraticky zvoleného prezidenta.

Povstalci z MNLA pak koncem posledního březnového týdne vytlačili vládní síly z nejdůležitějších měst Kidal, Gao a Timbuktu. Fakticky nenarazili na odpor armády. Nejsou ale jedinými, kdo si činí nároky na sever Mali. OSN už varovala, že tam působí i členové organizace Ansar Dine, která je napojená na al-Káidu a chce zavést v západoafrické zemi právo šaría. Na rozdíl od MNLA je ale proti samostatnosti severu. Místní úřady přitom varují, že není tak zcela jisté, kdo z povstalců města vlastně ovládá. Ansar Dine podle AP vyvěsila svou vlajku ve všech třech výše zmíněných městech severu. Tento týden také oznámila, že zavedla právo šaría v Timbuktu.

Na jednostranné vyhlášení nezávislosti jako první zareagovala Francie, podle níž nemá vyhlášení smysl bez uznání afrických zemí. "Jednostranné vyhlášení nezávislosti, kterou neuznají africké státy, by nemělo smysl," zdůraznil francouzský ministr obrany Gérard Longuet.

Africká unie vyhlášení nezávislosti později odmítla a vyzvala k tomu samému zbytek světa. "Předseda Komise Africké unie Jean Ping odmítá toto oznámení, které je neplatné a nemá žádnou hodnotu," uvedlo sdružení afrických států v prohlášení.

No uvidíme, co se z tohoto dění vyvrbí. Když nic, tak aspoň nám to připomnělo historické město Timbuktu. Obyvatelstvo města tvoří především domorodé západoafrické kmeny, zejména Tuaregové, kteří stáli u zrodu města již v 10. století, kdy zde vzniklo obchodní místo. Význam Timbuktu poté rostl, protože město leželo na významné obchodní stezce vedoucí z jihu na sever napříč Saharou. Kromě obchodu s otroky, zlatem, slonovinou, solí a dalším zbožím se město ve 14. století stalo významným centrem západoafrické vzdělanosti. Význam města po dokončení francouzské kolonizace západní Afriky ale upadl. Dnes je Timbuktu s 54 tisíci obyvatel jedním ze sedmi svatých měst islámu a také atraktivním turistickým střediskem.

Vlajka Azavadu

Na závěr článku ještě uvádím několik dat: 

Jednostranně vyhlášená nezávislost severní části Mali byla oznámena světu dne 6. 4. 2012. Území Azavadu zaujímá přibližně 822 000 km2, tj. přibližně dvě třetiny území bývalého Mali (1 240 000 km2). Počet obyvatel nezávislého státu Azavad (État independant de l´Azawad) je asi 1,3 milionu, ve „zbytku“ Mali by tak žilo asi 11 milionů lidí. Hlavním městem nově vzniklého státu Afriky by mělo být město Gao (87 000 obyv.), známějším je Timbuktu (UNESCO). Oběma výše jmenovanými městy do 5. 4. 2012 severní části Mali /de jure/ nebo od 6. 4. 2012 Azavadu /de facto/ protéká řeka Niger.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress