Hlavní stránka

Samutprakan - thajský zábavný park s krokodýlí farmou

(20.05.2012)

Krokodýlí farma Samutprakan stojí na předměstí Bangkoku v blízkosti Tambon Tai Ban Road, u silnice vedoucí z Bangkoku do Pattaye. Farma vznikla v roce 1950 jako první svého druhu v thajském království. Proč? To se dozvíte, pokud budete pokračovat ve čtení článku dál.

Návštěva farmy je docela silný zážitek. Aspoň pro mě byl. V podivuhodném bludišti desítek bazénků a venkovních výběhů tu žije odhadem ke 100 tisícům krokodýlů. Od "milých" krokodýlích miminek až po děsivá, od mimin pochopitelně oddělená několikametrová monstra (krokodýli se běžně dožívají sedmdesáti let, v zajetí i přes 100 let).

Samutprakan Crocodile Farm je klasický zábavný park, kde je jak zmíněná krokodýlí show, tak i malá ZOO se spoustou zvířat (medvědi, opice, sloni, šimpanzi, hroši atd.), je zde také show s dalšími zvířaty (např. se zfetovanými a apatickými tygry, které si odvážný host může i pohladit - já ne) a samozřejmě i ona chovná krokodýlí stanice. Na první pohled je vidět značný rozdíl mezi zvířaty určenými na chov a mezi zvířaty určenými pro obveselování turistů. Krokodýli spadající do první kategorie se sápou po všem, co jim spadne do jejich ohrady a ti druzí jsou líní a evidentně přežraní.

Samutprakan Crocodile Farm

Samutprakan Crocodile Farm

Hned na začátku prohlídky farmy na Vás čeká vyhlášená wrestlingová show v malém stadionu, která je zároveň hlavním magnetem návštěvy. Atrakce spočívá hlavně ve vkládání a opětovném vytahování nejrůznějších předmětů z krokodýlí tlamy. Hlavně rukou a hlavy, ale také bankovek, které na betonový ostrůvek házejí rozjaření turisté.

Pojďte se podívat na tuto show. Ta se rozjíždí pozvolna. Nejdříve cvičitelé tahají v teplé vodě ležící krokodýly za ocasy, pak s nimi trochu smýkají a nakonec je s pomocí bambusové tyče nutí na povel otvírat tlamu. "Krotitel" pak zabuší tyčí o zem, krokodýl otevře tlamu a on mu do ní strčí ruku. A jen co ji vytáhne, krokodýl cvakne hrozivými čelistmi. Docela drsný pohled.

Krokodýlí show

Krokodýlí show

"Pozor, pozor! Stačí jedna jediná chybička a my přijdeme o artistu, zatímco Vy přijdete o představení." Tak "zhušťuje" atmosféru moderátor před tím, než výše zmíněný krotitel poklekne u krokodýla a zasune mu hlavu do zubaté tlamy. Opravdu dost silné. Hosté téměř nedýchají. V té chvíli se zčistajasna ozve hromové klap. Naštěstí jen z reproduktorů. Malý žertík po thajsku. Poté onen jistě odvážný Thajec hlavu z krokodýlovy tlamy vytáhne a hle. Už se na něho sype déšť mincí a složených thajských bankovek. On rychle peníze sesbírá, pak je strčí krokodýlovi do tlamy a dá mu pokyn, aby tlamu zaklapl. Dost dobrý trezor. Přitom stačí jen znovu klepnout holí a peníze jsou zase na světě. Show se pomalu blíží ke konci. Tu zmáčený svalnatý chasník s několika jizvami na rukou a ramennou popadne krokodýla za břicho a zvedne ho do výše, jako by šlo o domácího mazlíčka. Ochozy bouří potleskem a diváci házejí další peníze. A o to tady "artistům" jde především. Musím uznat, že jde o docela riskantní živnost, aspoň podle mého pohledu. Ale kdo umí, umí, kdo neumí, …

Krokodýlí show

Krokodýlí show

Po tomto vzrušujícím představení se budete moci vydat s průvodkyní na další prohlídku farmy. "Krokodýli pocházejí ze stejné éry jako dinosauři, tedy z doby před 250 miliony let. V tropických oblastech Asie, hlavně v mangrovových lesích na pobřeží oceánu, žily ještě před sto lety desítky tisíc krokodýlů. V mělkých vodách se plazi dokázali naprosto neslyšně pohybovat, tisíce let bezkonkurenčně vládli močálům a bažinám. Ovšem puškám se bránit nemohli." To Vám s typickým thajským úsměvem sdělí vaše průvodkyně. Nelegální lov kvůli cenné kůži byl ale jen začátkem konce krokodýlí slávy, pod níž se podepsalo především brutální kácení pobřežních mangrovových lesů, na jejichž místech hojně vznikaly krevetí farmy. Krevety byly cennější. Právě likvidace přirozených biotopů způsobila prudký pokles krokodýlů žijících ve volné přírodě. Proto na záchranu krokodýlů vznikla v Thajsku celá řada takovýchto farem.

Právě zde, v Samutprakanu, se v roce 1972 narodil největší krokodýl všech dob chovaný v zajetí. Je zaregistrován v Guinnessově knize rekordů. Dostal jméno Yai (Velký) - dorostl do délky šesti metrů a i váha byla dost neuvěřitelná - tisíc sto kilogramů. A to se krokodýli rodí docela malí. Po narození měří jen kolem dvaceti centimetrů (svojí velikost zvětší během relativně dlouhého života až padesátkrát).

Na závěr návštěvy si můžete také vyzkoušet krmení zdánlivě líných krokodýlů. Za pár bahtů dostanete vědro páchnoucích kuřecích zbytků a s nimi, pokud se nepozvracíte, se vydáte k výběhu. Ve vodě i na souši se poflakují desítky nehybných krokodýlů, kteří na první pohled připomínají monstra z nějaké pouťové atrakce.

Asi vás napadne otázka: "proč má krokodýl otevřenou tlamu?" Krokodýl otvírá tlamu kvůli ochlazování, podobně jako pes v horku vystrkuje jazyk. A pak také kvůli rychlosti. Když má totiž políčeno na kořist, je mnohem rychlejší jenom sklapnout čelisti. I o tom se můžete brzy přesvědčit. Stačí vhodit do bazénu první kus masa a ohromné kolosy se na něj vrhnou s rychlostí blesku. Během vteřiny je půlka kuřete pryč. Tak si dejte dobrý pozor, abyste se omylem přes ne zrovna bezpečně ukotvený síťovaný plot nedostali do jejich bazénu. Podle průvodkyně by to dopadlo podobně i s vámi. Jedinou útěchou by bylo, že by to byl krátký proces, asi by Vás to ani moc nebolelo.

Ještě, než z farmy odejdete, můžete si v shopu koupit různé produkty, např. tašky, pásky nebo peněženky z krokodýlí kůže. Všechny výrobky jsou opatřené certifikátem CITES, dokládajícím, že jsou vyrobené z krokodýlů chovaných na zdejší farmě. Prodává se tu i krokodýlí maso, a to jak syrové, tak mražené nebo konzervované. Nekoupil jsem si ho, neměl jsem na takový pamlsek zrovna chuť (okolí ve vedru přes 35 °C poněkud páchlo).

Tak až pojedete z Bangkoku do Pattayy, zastavte se přibližně na půli cesty. Otevřeno je od 8 do 18 hodin, vstupné pro cizince je 300 bahtů (cca 170 Kč).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress