Hlavní stránka

Modena otevřela muzeum Enza Ferrariho od Jana Kaplického

(21.03.2012)

Italský ministr turismu Piero Gnudi v sobotu 10. března 2012 slavnostně přestřihl pásku v novém Muzeu Enza Ferrariho, které je posledním realizovaným projektem česko-britského architekta Jana Kaplického a jeho londýnského studia Future Systems. Muzeum v severoitalské Modeně, jež do dálky svítí jasně žlutou zvlněnou střechou, bude nyní lákat návštěvníky, kteří se zajímají o slavného konstruktéra a rychlá auta se vzpínajícím se hřebcem ve svém znaku.

Slavnostní inaugurace se zúčastnil syn zakladatele značky Piero Ferrari, starosta Modeny Giorgio Pighi, představitelé provincie i vlády. Novostavbu symbolicky pokřtil arcibiskup Antonio Lanfranchi a mezi hosty byla i vdova po Janu Kaplickém, Eliška Kaplicky.

Muzeum Ferrari

"Enzo Ferrari, to je Itálie, on je snem každého dítěte a myslím, že i každého dospělého, který má rád motory. Neexistuje jiná značka a jiná osobnost, která by lépe ztělesňovala to, co Itálie umí nejlépe," řekl Lapo Elkann, bratr předsedy správní rady italské automobilky Fiat. Skupina Fiat značku Ferrari vlastní.

Projekt nového muzea se střechou, připomínající kapotu sportovního vozu, začal vznikat již v roce 2004, kdy Kaplického studio Future Systems se svým návrhem vyhrálo architektonickou soutěž. Pak však bohužel přišla ekonomická krize a realizace projektu byla na čas pozastavena.

Muzeum Enza Ferrariho v severoitalské Modeně se začalo stavět před třemi roky, krátce poté, co bohužel jeho autor Jan Kaplický v lednu roku 2009 náhle zemřel. Projekt dokončil jeho dlouholetý spolupracovník, italský architekt Andrea Morgante.

Vlajka a znak Modeny

Areál tvoří dvě samostatné budovy - zrekonstruovaný historický dům, v němž se roku 1898 zakladatel značky Ferrari narodil, a novostavba nazvaná Nová galerie - futuristická budova se zářivě žlutou hliníkovou střechou ve tvaru kapoty s průduchy připomínající barvou znak Modeny i znak automobilky se vzpínajícím se hřebcem a zcela konvenuje k italskému citu pro design. V bílém interiéru Nové galerie je - kromě expozice všech slavných modelů místní automobilky - k dispozici také podzemní přednáškový sál pro 200 posluchačů, dále kavárna, restaurace, kinosál a knihovna se studovnou.

Muzeum

Pro veřejnost se muzeum otevřelo 10. 3. 2012 v 17 hodin odpoledne. Plné vstupné je 13 Eur, návštěvníci do 26 a nad 65 let zaplatí 11 Eur, pro děti od 6 do 10 let činí vstupné 2 Eura. Děti do pěti let mají vstup zdarma.

Ferrari F50 Spider

Na závěr článku uvádím několik slov o významném architektovi českého původu, který dokázal postavit řadu skvostných staveb, bohužel lokalizovaných mimo území České republiky. U nás zatím byl s realizací jeho děl problém. Naše škoda. Snad Koncertní a kongresové centrum Antonína Dvořáka - Rejnok - v Českých Budějovicích-Čtyřech Dvorech bude (po zastávce MHD v Brně-Lesné) v roce 2014 první vlašťovkou na českém nebi.

Jan Kaplický

Narodil se dne 18. dubna 1937 v Praze, zemřel dne 14. ledna 2009 také v Praze. Tento světoznámý český architekt žil od své emigrace v roce 1968 ve Spojeném království. V roce 1975 získal britské občanství. Společně s Davidem Nixonem založil architektonické studio Future Systems. Kromě působení v oblasti architektury a designu se Kaplický podílel i na výuce na univerzitách ve Velké Británii, Francii a Německu. V Česku bylo vydáno několik jeho knih.

Jeho otec Josef byl významným sochařem, malířem, grafikem a architektem, matka Jiřina byla ilustrátorkou.

Práce Jana Kaplického byly představeny na 80 výstavách po celém světě. Během posledních 25 let získal v Anglii 47 ocenění včetně druhé ceny za Národní knihovnu v Paříži či první ceny Royal Academy of Arts za Stonehenge Visitors Centre. Zvítězil i v mezinárodní soutěži na Národní knihovnu v Praze, ale jeho "blob" postaven nebyl a stále vyvolává protichůdné diskuse.

S Amandou Levete měl syna Josefa (1995), s druhou manželkou, Eliškou Kaplicky, dceru Johanku. Dne 14. ledna 2009, jen několik málo hodin po narození dcery Jan Kaplický v Praze ve večerních hodinách (na chodníku) zemřel na selhání srdce.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress