Hlavní stránka

Plán na rusko-americkou magistrálu je připraven

(19.09.2011)

Ústředním bodem připravované rusko-americké železniční magistrály má být více než sto kilometrů dlouhý podmořský tunel, který by měl být proražen pod dnem Beringova průlivu.

Rusko oživilo víc než sto let starý projekt transkontinentální železnice, která by díky tunelu pod Beringovým průlivem spojila Asii se Severní Amerikou. S odvoláním na vědeckou konferenci v jihosibiřském městě Gorno-Altajsk to oznámila agentura ITAR-TASS v srpnu 2011. Plán na propojení Dálného východu Ruska a severozápadu USA již existuje více jak 100 let (už v roce 1906 ho podporoval poslední ruský car Mikuláš II).

Dnešní projekty počítají s vybudováním velkorysého železničního spojení, jehož počátkem by mělo být sibiřské město Jakutsk a koncem kanadská provincie Britská Kolumbie. Na ruském území má plánovaná trať dosahovat délky 4000 kilometrů a z Jakutska by měla směřovat do města Magadan a dál do obce Uelen na nejvýchodnější výspě Čukotky. Na severoamerickém kontinentu má trať o délce 2000 kilometrů spojovat aljašská města Nome a Fairbanks s kanadskou Britskou Kolumbií.

Ústředním bodem magistrály má být více než sto kilometrů dlouhý podmořský tunel, který by měl být proražen pod dnem Beringova průlivu. Ruští projektanti přitom nepočítají jen s vybudováním železniční trati, ale velkého elektrifikovaného dopravního koridoru, jehož součástí by měla být jak dálnice, tak i dálkové elektrické vedení a sítě vysokorychlostních datových spojů.

Podstatou projektu je i ambiciózní plán využití obrovského nerostného bohatství Sibiře, ale i velkých lidských a materiálních zdrojů Japonska, USA a Číny.

Ruský expert Viktor Razbegin označil projekt za klíčový pro budoucí rozvoj Ruska. Náklady odborníci odhadují na 30-35 miliard dolarů (až 600 miliard Kč), které by se investorům při zachování dosavadních objemů výměny zboží mezi Ruskem a USA měly vrátit do 15 let.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress