Hlavní stránka

John's Grill- sídlo Maltézského sokola.

(23.08.2011)

Kalifornské San Francisko bylo v minulosti a dosud je oblíbeným městem nejrůznějších umělců, mezi nimi i známých spisovatelů. Narodil se tady a část svého dobrodružného života prožil Jack London, působil v něm básník Lawrence Ferlinghetti, který má dodnes své knihkupectví v historické části města. A pokud byste měli štěstí, můžete při jeho návštěvě dokonce starého mistra ještě dnes potkat. K místům, která se vztahují dodnes velice živě k pobytu a dílům amerických spisovatelů, patří bezesporu turisty nejvíc vyhledávaná starobylá restaurace John's Grill. 

Pochází z roku 1908, z doby po velkém zemětřesení,kdy byla oblíbenou hospodou,vyhledávanou pro tradiční levná a dobrá jídla. Ale skutečně známou a proslavenou nejen v Americe, ale i ve světě, se stala až o něco později- ve dvacátých a třicátých letech 20. století. Tehdy ji pro sebe"objevil" spisovatel detektivek a průkopník tzv.drsného žánru  americké klasické detektivní literatury Dashiell Hammett. 

Spisovatel, který se narodil v roce 1894, byl sám dobrodruhem a dokonce na čas i detektivem Pinkertonova ústavu.V letech 1929-32 napsal několik velmi úspěšných detektivních románů. A právě jedním z nejznámějších je jeho "Maltézský sokol".

Děj jeho knihy se odehrává v San Francisku, kde soukromý detektiv Sam Spade úšpěšně bojuje s gangstery, kteří se snaží zmocnit vzácné sošky sokola, kterou ve středověku Maltézští rytíři věnovali francouzskému králi. Nemalou roli tady hraje právě oblíbená detektivova restaurace John's Grill v Ellis Street, kam se Spade chodí posilňovat svými oblíbenými jehněčími kotletami nebo pepper stejkem.

Hammett vycházel z reality- sám tuto svou oblíbenou restauraci navštěvoval až do své smrti v roce 1961 a setkával se v  ní s mnoha přáteli, umělci i politiky. Dnes je oblíbeným cílem mnoha turistů z celého světa a jedním z památných míst  San Franciska pod péčí Společnosti Dashiella Hammetta, která má v historické budově své sídlo. Samozřejmě mi to nedalo, abych si sem nezašel na oblíbené spisovatelovo jídlo-proslavený pepper stejk. 

John's Grill na ulici Ellis č.63 není možné minout. Leží nedaleko známé sanfranciské točny tramvají Cabble Car. Na restauraci upozorňují velké starobylé neonové poutače. Od doby, kdy sem chodil pan Hammett, se uvnitř určitě mnoho  nezměnilo. Útulná potemnělá hospoda s mnoha stoly a stolky, starobylými lustry a typickým americkým barem s velkým  krbem.Na něm je soška Maltézského sokola a nad ní shlíží na návštěvníky a množství lahví s vhisky velká Hammetova  fotografie z mladších let. 

Jak se zdálo, příliš se během let nezměnil ani spisovatelův oblíbený stejk, typický americký pokrm o  sile několika centimetrů a velikosti snad půlky talíře, který připravují na počkání na grilu a servírují s obrovským bramborem, zeleninou a množstvím sanfranciského výtečného křupavého chleba. Potýkám se s chutným pokrmem přes hodinu a už se vůbec nedivím, že sem slavný spisovatel chodil tak rád a že se tu velice dobře inspiroval k psaní svých detektivních románů. Dnešní návštěvník se tady ovšem může nejen dobře najíst, ale prohlédnout si i fotografie slavných osobností, které John's Gril navštívily. Jsou mezi nimi herci, američtí astronauté nebo i politici- našel jsem tu například fota pánů Gorbačova a Clintona. 

Personál je vlídný a tak si samozřejmě můžete prohlédnout i velký sál restaurace v prvním patře, kde je další malý historický bar a ve vitríně velká soška sokola spolu s prvním vydáním knihy Maltézský sokol a cenou, kterou za ni  spisovatel obdržel. A také tady je umístěno na stěnách množství historických snímků a jeden z nich, ten největší, portrét  Dashiella Hammeta nad stolem, kde spisovatel nejraději sedával.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress