Hlavní stránka

Samoa kvůli obchodu posune datum dopředu

(31.10.2011)

Ostrovní parlamentní republika Samoa, ležící v jižní části Pacifiku, se na konci roku 2011 administrativním zásahem posune o jeden den dopředu.

Země, která je nezávislá od 1. 1. 1962, má rozlohu 2944 km2 a žije v ní 220 000 obyvatel (2009), používající SPZ WS, se chce přesunout na západní stranu mezinárodní datové hranice kvůli obchodu s Austrálií a Novým Zélandem. Před 119 lety přitom tento polynéský národ udělal přesně opačný krok kvůli obchodním lodím přijíždějících sem hlavně z Evropy a USA.

Po posunu času bude tento nezávislý stát mít stejné datum jako jeho tichomořští sousedé včetně Austrálie a Nového Zélandu, za nimiž až dosud o den zůstává pozadu. Změna data je naplánována na 29. prosince roku 2011.

Vlajka republiky Samoa

Zatímco nyní je Samoa 21 hodin za Austrálií a 23 hodin za Novým Zélandem, po posunu vpřed bude hodinu před Novým Zélandem a tři hodiny před Australským svazem. Obchodování se s výše uvedenými sousedními státy bude poté mnohem snazší a pohodlnější.

Samoa a sousední Americká Samoa ležely západně od mezinárodní datové hranice až do roku 1892. Tehdy je jeden americký obchodník přesvědčil, aby se posunuly na východní stranu a tedy o den nazpět, což bylo tehdy výhodnější pro obchodní lodi z Evropy a Spojených států.

Od té doby se ale její obchodní partneři dramaticky změnili a v současnosti mnohem více země obchoduje s Novým Zélandem a Austrálií, Čínou, Singapurem a jinými bližšími státy.

Samoa tak dosud zbytečně při obchodování ztrácí dva pracovní dny každý týden. Když je na Samoe pátek, na Novém Zélandu je sobota a když jdou místní obyvatelé v neděli do kostela, v australských městech Sydney a Brisbane se už čile obchoduje.

Samoa se dlouho propagovala coby poslední místo na naší planetě, nad nímž každý den zapadá slunce. Posunem se datová hranice přesune mezi Samou a Americkou Samou, což podle premiéra Samoy může vytvářet mimo jiné i zajímavé turistické možnosti – například dvojí oslavu narozenin nebo dvojí svatební výročí se stejným datem, ale ve dvou dnech.

Tak ať se oběma Samoím (bývalé Západní i sousední Americké) dobře obchoduje a ať jim turisté přinášejí jen radost a money.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress