Hlavní stránka

Nashik

(10.04.2011)

Nashik je jedno z velmi posvátných hinduistických měst. Protéká jím posvátná řeka, u které se odehrává poklidný a radostný život místních lidí, který si člověk ze západu dokáže jen stěží představit. A tak žasne. Však posuďte sami.

Indie je skvělá země pro život, nicméně jen pro Indy, kterým sebevědomí rozhodně neschází a jsou na svůj způsob života náležitě hrdí. Kéž bychom měli alespoň z půlky tolik patriotismu, kolik ho mají Indové.

 

Západní člověk má ale často co dělat, aby jejich způsoby "přežil" bez újmy na zdraví, a to nejen fyzickém. Jako perličku uvedu situaci, kdy jsem se těšili v Nashiku na večeři v krásné restauraci, na jejíž otevření v 19:30 hod. jsme museli hodinu čekat venku. Posléze, kdy jsem si já vybrala kuchyni italskou a Mirek indickou, nám bylo oznámeno, že v tomto případě si Mirek musí přesednout do jiné místnosti, protože v místnosti, kterou jsme si vybrali, se servíruje pouze jídlo italské. Navrhli jsme jim, aby nás nechali sedět spolu a udělali nám každému účet zvlášť, jelikož měli rozdělené účetnictví jednotlivých kuchyní. Bohužel taková situace nebyla podchycena v jejich provozním řádu a tak jsme měli smůlu. Samostatné myšlení je v Indii problém, o logickém už ani nemluvě. Prostě nám řekli, že to nejde. A tak jsme šli naštvaně jinam. Jsme si jisti, že dodnes nepochopili, proč jsme odešli a nerozhodli se oba buď pro jídlo italské či indické anebo se rozsadit. Co na to říct?....

Aby toho v poslední době nebylo málo, tak nám zrušili letenky do Nepálu, které jsme si koupili na internetu přes indickou yatra.com. Navrhli nám, ať si vybereme jiný spoj, šlo v podstatě asi jen o 20 minutovou změnu na přestupu v Dílí. Zvolili jsme si tedy jiný spoj a čekali na nové letenky. Jenže při změně letenky mají zřejmě v interních předpisech napsáno, že mají požadovat kopii pasu. To se nám ovšem nelíbilo. Nechtěli jsme posílat nějakému bezejmennému yatra týmu takové osobní informace, navíc nás obtěžovala představa řešení skenování pasu, ale hlavně z principu nechápeme, proč při koupi letenky toto nepožadují a kvůli malicherné změně na letence ano. 

Cítili jsme se takovými požadavky po zaplacení peněz vydíráni a tak jsme odmítli. Načež se stalo to, co se v Indii v takovýchto případech stane vždy. Nevěděli, jak to vyřešit, tak přestali komunikovat. To se ale pro změnu nelíbilo nám. Neměli jsme ani letenky, ani peníze. Začali jsme je bombardovat e-maily, ať nám okamžitě pošlou letenky anebo vrátí peníze. Nakonec jsme jim napsali, že jejich přístup považujeme za krádež a že předáváme celou záležitost policii (na to tady občas slyší) a e-mail poslali z Mirkového pracovního mailu, kde je uvedena jeho pracovní pozice a firma (na to si tady hrajou). Po několika nekonečných telefonátech nakonec letenky poslali. Ani nevíme, jestli zabrala výhrůžka policií, Mirkova adresa anebo fakt, že Yatra je mezinárodní firma (s čistě indickou bychom těžko hnuli).

V Indii zařídíte úplně vše, pokud máte ty správné známé nebo dostatek peněz. V opačném případě jste ztraceni a v případě státních institucí je to totálně beznadějné. Ničeho se nedovoláte a nic si na nich nevezmete. Korupce je tady neuvěřitelná a indická demokracie prázdný pojem. Např. pokud se chcete dostat na univerzitu a nejste génius, který při přijímacích zkouškách neudělá žádnou chybu, tak si musíte připravit od sto tisíc korun do cca čtvrt miliónu.

Zdravím vás z Indie.


 

Renáta Lorišová

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress