Hlavní stránka

Tramvaje v Lisabonu

(01.04.2011)

Návštěva Lisabonu se bez jízdy tramvají nedoporučuje. Jednak jsou parkoviště nedostatkovým zbožím a ulice chronicky zacpané, navíc je z tramvaje nerušený výhled na historické památky a malebná zákoutí, která byste jinak ani neobjevili.

Normální (chipová) denní jízdenka vám za necelá 4 eura umožní poznat Lisabon. Mimochodem: tato jízdenka se dá zakoupit již na letišti, platí na cestu expresním autobusem do města a pak celý den na všech veřejných linkách včetně metra.

Lisabonská tramvaj

Lisabonské tramvaje jsou zachovalé a upravené historické exempláře z 30. let, uvnitř jsou celé ze dřeva, kontrola jízdenek je elektronická... Jednou z linek je linie 28, která poskytuje to nejdůležitější… jezdí totiž  mezi Maritim Moniz a Capo Ourique, tedy místy kde se "odehrává" to zajímavé z města. Tramvaj projíždí čtvrtí Graça, uzoučkými uličkami Alfamy, což ji ale na rychlosti neomezuje a auta se jí hbitě vyhýbají. Dále Miradouro Santa Luzia a pak okolo Katedrály Sé Patriarcal, pak skrz centrum Baixa a zas nahoru do čtvrti Chiado a odtud k Parlamentu a Basilice da Estrela. 

I na dalších linkách jezdí historické tramvaje, kterých po městě cirkuluje celkem asi 500. Nejstrmější linka má jen jednu stanici a vede z náměstí Restauradores k famózní vyhlídce na celé město směrem k pevnosti St. George (Castello Sao Jorge). I k této pevnosti vede tramvajová linka, přesto poslední úsek cesty je nutno zdolat pěšky. 

Vchod do muzea pod mostem

Z pevnosti je zase vidět na druhou část města, na centrum a směrem k mostu 25. Dubna - Most byl postaven Salazarem r. 1966 a je 3,2 km dlouhý a kvůli zámořským lodím 70 metrů vysoký. Nyní je pojmenován podle "Karafiátové revoluce…25 de Abril,“" která smetla Salazara.

Společnost veřejné dopravy schraňuje své tramvaje ve třech funkčních depech a jednom tramvajovém muzeu – samozřejmě že jsou všechny tramvaje provozuschopné. 

Museu do carro eléctricos bylo založeno v r. 1992 a nachází se na tramvajové lince mezi Lisabonem a Belémem, přímo u řeky v historické elektrocentrále Massarelos. Další depo je pod gigantickým pilířem monumentálního mostu, který spojuje město s protilehlou pevninou, takže jej lehce najdete. 

Expozice dokumentuje vývoj veřejné dopravy od dob koňské dráhy dovezené z Ameriky kolem roku 1880 a pak její elektrifikace, která se částečně zachovala dodnes.

Renovované vozy jsou atrakcí pro malé i velké… ochotní zaměstnanci, navzdory jazykovým potížím, nás nechali i řídit tramvaj depem…

Více o muzeu najdete na adrese: www.museu-carro-electrico.stcp.pt



 

G. W. Pollak
Zürich

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress