Hlavní stránka

Muzeum tramvají v Zürichu

(24.03.2011)

V roce 1967 se sešlo několik nadšenců ve starém, nevytápěném tramvajovém depu Burgwies v Zürichu a rozhodli se opravovat a provozovat vysloužilé tramvaje městské veřejné dopravy. K tomuto účelu založili nezištný spolek. Dodnes zrestaurovali 15 historicky cenných vozů městské elektrické dráhy a věnovali tomu 70000 neplacených hodin.

Členové a sympatizanti spolku sbírají veškeré artefakty mapující a dokreslující historii a provoz tramvají městského provozu . Výsledkem je dnes největší a nejúplnější archív veřejné dopravy. Brzy pro knihovnu a archív nestačilo místo, ale v roce 2007 se podařilo získat od města nové prostory, kde je muzeum dodnes.

Tramvaj č.2, typ Ce 2/22 rok výr. 1900, tažný vůz,

Tramvaj č.2, typ Ce 2/22 rok výr. 1900, tažný vůz. 10 takových vozů jezdilo do r. 1931 podél řeky Limmatu a přes Dietikon, Schlieren, Unterengstringen do Weiningen, což bylo tehdy daleko za Zurichem. 
Po zrušení této linky byl vůz č. 2 prodán do západního Švýcarska, dostal č. 81 a sloužil pod Alpama ve Wallisu u soukromé dráhy MC na trase Martigni - Châtelard až do roku 1974! Potom byl restaurován a dostal zase původní barvu. 

Spolek má 700 členů a je závislý na příspěvcích a darech. Zajišťuje celoroční provoz muzea a pro obyvatelstvo atraktivní akce jako například tramvajovou linku č.21.

Linka 21 - Museumslinie 21, je to nejhezčí trasa celého Zürichu - jen tato tramvaj projíždí celou Bahnhofstrasse a po Limmatquai (nejznámější nákupní ulice). Tramvaj je v provozu od května do října, průvodčí i řidič nosí dobové uniformy.

Muzeum samotné ovšem stojí také za zhlédnutí. Nástup je povolen do všech vagónů, celé muzeum je způsobilé i pro návštěvníky v kolečkových židlích, všude jsou interaktivní panely pro malé i velké návštěvníky, video ukazuje na dvou kazetách vývoj místní dopravy a dokumentaci o renovacích tramvají.

Úslužná zaměstnankyně pomáhá při ovládání projekční techniky, doprovází starší návštěvníky, pomáhá maminkám zvládat návštěvu muzea i těch nejmenších dětí.

Tramvaj před renovací

Tramvaj před renovací

Na tramvaj před renovací se lze podívat i zespoda - všechny tramvaje jsou provozuschopné.

Muzeum provozuje také malý, ale velmi bohatě zásobený obchod s knihami o tramvajovém provozu nejen v Zürichu, ale po celé Evropě. K nabídce patří pohlednice, plány a suvenýry.

Muzeum je přístupné ve středu a neděli od 14 -17 h, každý 11. návštěvník má vstup zdarma.

Motorový vůz Ce 2/2 č. 1, rok výr. 1897, je nejstarším exemplářem v muzeu. Stavbou se ještě hodně podobá koňské dráze - prosklení plošinek bylo provedeno až v r.1901. V roce 1931 jej odkoupila dráha Zurich-Forch a provozovala do roku 1967. 

Minulý rok zaznamenalo muzeum rekordní návštěvnost: přes 13000 návštěvníků a 132 skupin s individuálním doprovodem a výkladem.

Č.1392 patří do poválečné doby i když první série vyšla 1940. CE 4/4 rok výr. 1950 jezdil po Zurichu ještě nedávno…i když bez ozdobné dvojlinky, kterou dostal zpět po renovaci. Ovládání pochází od BBC (Brown Bovery), řidič už mohl sedět a tramvaj dostala přezdívku "Klička" kvůli nápadně malé klice akcelerátoru.
Č. 321 rozšířil vozový park StStZ - Zurišské tramvajové dráhy v r. 1930. Vůz jezdil s otevřenými dveřmi kde postávali muži, zatím co ženy seděly uvnitř. Řidič byl zároveň i průvodčím. Dnes jezdí č. 321 na Lince Muzeum a jako trolej má stále původní "paroží".



Tramvaj č 102, typ 2/2 102, rok . výr. 1900, tažný vůz, jako první měl podélně uspořádané lavice, bílé rámy oken a střechy a měl už uzavřené plošiny, vůz byl několikrát přestavěn...rozvor os byl zvětšen, ale jinak je vůz v téměr původním stavu, bez velkých renovačních zásahů. 

O barvě zürišských tramvají se říká, že mají tu nejdražší modrou barvu... když ji odřeš autem... tak stříkají hned celou stranu tramvaje …

Za vstřícné jednání a dokumentaci děkujeme paní ředitelce Germannové.

http://www.tram-museum.ch/


 

G. W. Pollak
Zürich

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress