Hlavní stránka

V Mekce je největší hodinová věž na světě

(14.03.2011)

Už 126 let začíná každý nový den na nultém poledníku procházejícím londýnskou hvězdárnou v Greenwichi. Miliarda a půl muslimů by si ale teď mohla přeřídit hodinky podle největší hodinové věže na světě, která je v saúdskoarabské Mekce. Hodiny začaly tikat v prvním týdnu postního měsíce ramadánu roku 1431 (my jsme vloni měli rok 2010).

Věřící za denního světla nesmějí jíst, pít alkohol, kouřit a ani se oddávat požitkům. Půst přerušují až se západem slunce. O zahájení ramadánu rozhodují muslimští duchovní tehdy, když spatří na nočním nebi srpek nového měsíce.

Obří hodiny v Mekce budou ozdobou komplexu hotelů, nákupních center a konferenčních sálů, který vyrůstá hned vedle Velké mešity, kam každý rok míří miliony muslimů z celého světa na svatou pouť - hadždž.

Obří ciferník, který má průměr 46 metrů, míří na všechny světové strany a na nejposvátnější místo muslimů shlíží z výšky 400 metrů. Celá věž se zlatým půlměsícem na vrcholu dosahuje do výše 600 metrů, což z ní udělalo prozatím druhou nejvyšší stavbu světa. Zatím nejvyšší budovou světa je věž Burj Chalífa, která má výšku 828 metrů.

Jen na ciferníku, který připomíná známý Big Ben (je ale šestkrát větší než londýnský "prcek") pracovalo 250 dělníků. Pod hodinami se skví nápis "Ve jménu Alláha". Nápis v noci osvětluje dva miliony diod. Pětkrát denně se na věži rozzáří 21 tisíc světel, která svolávají muslimy až z třicetikilometrové dálky k modlitbě.

Stavba největších hodin světa na "nejčistším místě světa" je pro muslimy splněním jejich snu. To ale zdaleka není vše. Obyvatelé Mekky od stavby čekají ještě víc. Jak sami říkají, doufají, že zde bude zavedena centrální časová zóna a Mekka nebude jen městem, kde jsou krásné hodiny na dívání. Jejich cílem je nahradit dosavadní centrální čas Greenwich Mean Time (GMT) novým časem Mekka Mean Time (MMT). To by znamenalo, že by si celá planeta posunula hodinky o tři hodiny dopředu.

Vědecké argumenty pro to, že Mekka leží na opravdovém nultém poledníku, prezentovali muslimští klerici a učenci v roce 1429 muslimského kalendáře na konferenci v Dauha. Své názory opírali o to, že Mekka je středem světa a leží na rozdíl od Londýna v nulové magnetické zóně.

Saúdové také chtějí všechny poutníky ohromit vybavením hotelového komplexu. Na balkón na vrcholu věže návštěvníky vyveze vyhlídkový výtah. Po cestě vzhůru minou čtyřpatrovou astronomickou observatoř a islámské muzeum.

Komplex celkově pojme 65 tisíc lidí. Jsou v něm tři tisíce hotelových pokojů a gigantické konferenční a modlitební místnosti. Kromě hodinové věže je tu ještě šest dalších věží, které dosahují výšky 42-48 pater. Podlahy zabírají celkově 1,5 milionu kilometrů čtverečných, což z komplexu dělá největší budovu světa. Až dosud měl největší výměru "pod střechou" třetí terminál Mezinárodního letiště v Dubaji.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress