Hlavní stránka

Národní park Bavorský les

(08.03.2011)

Uprostřed Evropy podél bavorsko-české hranice, leží lesnaté pohoří s velmi zachovalou přírodou. Táhlé hřebeny hor a široká, plochá údolí jsou situovaná od severozápadu k jihovýchodu. Stojí proti převládajícím jihozápadním větrům jako hradba, zachytávající většinu srážek, které přináší atlantické proudění do střední Evropy. Pohoří se jmenuje na české straně Šumava, na německé straně Bayerischer Wald (Bavorský les). Pro českou Šumavu Němci používají název Böhmerwald.

Se svým předhůřím se oblast Šumavy a Bavorského lesa rozkládá ve třech státech - Německu, České republice a Rakousku na celkové ploše přes 5000 kilometrů čtverečných. Nejvyšší hora pohoří Gross Arber (Velký Javor) dosahuje výšky 1457 metrů nad mořem. Druhou nejvyšší horou je Rachel (Roklan) s výškou 1453 m n. m.

Cesta na Rachel

Cesta na Rachel

Nejen v létě či na podzim, ale i v zimě stojí česká a rozhodně i německá strana Šumavy za návštěvu. Nationalpark Bayerischer Wald (vyhlášen dne 7.  10. 1970) nabízí svým návštěvníkům úžasné areály pro pozorování zvěře. V nich můžete na vlastní oči pozorovat rysy, medvědy, jeleny nebo vlky.

Bavorský les

Bavorský les

Také procházka po stezce v korunách stromů (Baum wipfel pfad) a pohledy z unikátní vyhlídkové věže mají své nezapomenutelné kouzlo.

Bavorský les

Asi 12 kilometrů od české Železné Rudy leží v těsném sousedství obce Ludwigsthal areál Falkenstein. Žije v něm sice méně druhů zvěře než jinde, ale pokud chcete pozorovat rysy nebo vlky, máte jedinečnou příležitost právě zde. A to jak kvůli počtu kusů, tak i kvůli prostoru pro pozorování.

Bavorský les, stezka v korunách stromů

Bavorský les, stezka v korunách stromů

Rozlehlejší areál se rozprostírá u obce Neuschönau a jmenuje se Luzný. Ve výbězích a voliérách tam žije více druhů zvěře, ale návštěvnický prostor na pozorování rysů či vlků je tu mnohem menší. Kromě zvířecích výběhů tady na návštěvníky čeká oblíbená stezka v korunách stromů. Pokud chcete opravdu vidět vlka nebo rysa, nesnažte se obejít celé výběhy způsobem orientačního běhu. Spíše si vyberte konkrétní druhy zvířat a těm se věnujte. Ne náhodou špičkoví fotografové tráví u výběhů či ptačích voliér celé hodiny i dny, aby "udělali" ten nejúžasnější snímek. Výhodou zvířecích výběhů je členitý terén, nabízející zvířatům ideální místa k odpočinku na skalách tak, že je zároveň můžete dobře pozorovat a fotografovat.

Bavorský les

Průchod několika oplocenými oborami poskytuje pocit dobrodružství v divoké přírodě. Vejdete dovnitř snadno přístupnou brankou a pak už mezi vámi a zvěří není žádná bariéra. Takhle se sice nemůžete procházet mezi vlky nebo medvědy, ale můžete takto pozorovat zblízka např. stádo jelenů nebo divočáků.

Bavorský les

Dřevěnou věž vysokou 44 metrů, která někomu připomíná obří šišku a jiným zase mohutné vejce (říkat jí Eiffelovka se mně zrovna nezdá), postavili a otevřeli v Bavorském lese v roce 2009. Svou konstrukcí působí na fotkách majestátním dojmem a vzbuzuje obavu z toho, zda není v lese rušivým prvkem. Není. Když se k ní podíváte z nedalekého Neuschönau, uvidíte, že je nad vrcholky stromů jen její vrchlíková část.

Bavorský les

Bavorský les

K této zajímavé lesní věži dojdete po stezce zavěšené mezi korunami stromů smíšeného lesa. Svými 1300 metry je nejdelší takovouto stezkou na světě. Na její začátek se dostanete po schodech nebo výtahem. Zkušební úsek si můžete projít zdarma, pokud však chcete pokračovat, je třeba zaplatit odpovídající vstupné (viz níže v textu). Pak už kromě unikátního pozorování přírody přímo z korun buků, jedlí a smrků na Vás bude čekat šest informačních zastávek. Dozvíte se na nich spoustu zajímavostí a souvislostí z fungování lesa. Na krátkých odbočkách ze stezky je zřízeno osm stanovišť, nabízejících menší adrenalin. Vstup na ně je dobrovolný. Můžete si vyzkoušet např. lanovou procházku po napjatých ocelových lanech, po jakési kladině nebo po houpajících se prknech. Pro mnohé docela "síla". Zážitkem je i pohled skrz ocelový rošt, kterým je vidět dolů až na zem. A stezka je místy až 20 metrů nad terénem! Leckomu slabšímu se může zatočit hlava. Na konci stezky je pak věž. Zatímco na většinu rozhleden stoupáme po schodišti, tady lze vyjet díky 520 metrů dlouhému točitému ochozu téměř na samotný vrchol třeba i s kočárkem.

Vejčitá konstrukce věže vznikla kolem skály a skupiny stromů, kterým vévodí 35 metrů vysoká jedle. Z vyhlídky na horní plošině uvidíte na jedné straně Bavorský les s jednou z nejhezčích šumavských hor Luzný (Lusen), na druhé straně krajinu s poli, vesnicemi a silnicemi. Věž je úžasná jak za soumraku, tak i večer. Romantickou atmosféru umocňuje nejen nasvícení vnitřku konstrukce reflektory, ale také ohřívadla, ve kterých hoří velká polena. A pokud by Vám snad byla zima, můžete si koupit horký nápoj nebo třeba pražené mandličky. To je jen na Vás.

Ať se tedy zařadíte k obdivovatelům nebo naopak k odpůrcům, jedno originální dřevěné rozhledně upřít nemůžete. Od chvíle, kdy se stavba navržená architektem Josefem Stoegerem z nedalekého Schönbergu vynořila nad korunami stromů, stala se společně se stezkou v korunách novým symbolem příhraničního regionu. Proměnila se v turistický magnet, který začal návštěvníky přitahovat tam, kam jich do té doby přijíždělo minimum.

Bavorský les

Bavorský les

Návštěvnické centrum Hans-Eisenmann-Haus (otevřeno v roce 1982, průměrná roční návštěvnost s velkým podílem Čechů dosahuje v posledních letech okolo 120 000 hostů) poblíž věže slouží jako muzeum Bavorského lesa. Připomíná i doby, kdy obě země dělilo nejen pohoří, ale také nechvalně známé ostnaté dráty z české strany. V HEH je připraveno Café Eisenmann poskytnout Vám své služby. Jsou zde samozřejmě výstavní prostory a kinosál se zajímavými filmy o zdejší přírodě. Mnohé informace nabízejí propagační materiály samozřejmě v češtině.

V okolí návštěvnického centra se nachází botanická zahrada, v níž rostou typické rostliny Bavorského lesa. V nedalekém okolí je řada muzeí - Muzeum historie lesa ve St. Oswaldu, muzeum skla ve Frauenau, Muzeum lesa ve Zwieselu, Muzeum lovu a rybářství na zámku Wofstein (Freyung) atd.

Potřebné zázemí ve středisku najdou i rodiny s dětmi (na ty se myslí všude). Mimo návštěvnické centrum je na okraji obce Spiegelau rozsáhlý areál, kde je možné se formou hry seznámit s přírodou.

Bavorský les

Horská vesnička Waldhäuser (970 m n. m.) je jednou ze čtyř obcí uvnitř Národního parku Bavorský les. Za svou existenci vděčí kdysi dávno výnosnému obchodu se solí. Právě tudy vedla jedna z nejmladších částí Zlaté stezky z Pasova do Horské Kvildy, kolem které vznikala četná stavení. Waldhäuser leží v nadmořské výšce 1 000 metrů nad mořem a nabízí atraktivní trasy pro pěší turistiku v okolí nedalekého vrcholu Luzný (1 373 m n. m.), který patří k nejvyšším vrcholům Bavorského lesa.

Oblíbená je právě zimní cesta na Luzný. Stačí zaparkovat auto na horním konci Waldhäuseru. Cestou vzhůru na Luzný nepřehlédnete mrtvý les, napadený koncem 20. století kůrovcem. Ponechání mrtvého dřeva na místě plně odpovídá filozofii zdejšího národního parku - "Nechat být přírodu přírodou". Při důkladnějším pohledu zjistíte, že mezi poničenými kmeny se již pomalu derou vzhůru nové stromky a les se postupně vlastními silami znovu obnovuje. Za stoupání z Waldhäuseru na Luzný dostanete odměnu - odmění Vás nádherné výhledy do krajiny Bavorského lesa.

V okolí Waldhäuseru je v zimě také okruh pro běžkaře. Pokud si však chcete opravdu parádně zaběhat, poohlédněte se raději po trase bavorské běžkařské dálnice Bayerischer Wald Loipe. Ta je dlouhá 168 kilometrů (to Vám jistě bude stačit a ani jí nemusí proběhnout celou). Tato "zimní dálnice" začíná u obce Lohberg v oblasti Ostrého (1295 m n. m.) v severozápadní části Bavorského lesa a končí u rakouských hranic poblíž Třístoličníku (1311 m n. m.). Její mapu dostanete zdarma v některém z informačních center.

Otvírací doba v NP Bavorský les je v období listopad až březen v době 9:30-15:30 hodin, v období duben, květen a říjen v 9:30-18:00 hodin, v období červen až září od 9:30 do19:30 hodin. Vstupné je pro dospělé 8 €, děti od 6 do 17 let platí 6 €. Samozřejmě že lze využít slevu pro skupiny či rodiny s dětmi. Majitelé ubytovací karty některého ze zdejších penzionů ušetří navíc při vstupu na stezku 3 €. Prodej vstupenek a vstup na stezku končí hodinu před jejím uzavřením. Za bouřky, krupobití, silného větru a náledí může být stezka dočasně uzavřena, stejně tak i plošina ve vyhlídkové věži. Za normálního deště nebo sněžení je stezka otevřena, sníh se průběžně odklízí. Děti do 12 let mohou vstoupit pouze v doprovodu dospělých osob. Psům je vstup na stezku zakázán, připraveny jsou pro ně ale speciální přístřešky u návštěvnického centra. V areálu se myslí i na invalidní návštěvníky. Stezky jsou vždy důkladně prohrnuty a posypány, je tu i dostatečné množství toalet. S vozíčky či kočárky se můžete podívat dokonce i na stezku v korunách; je dostatečně široká a část se schody lze překonat výtahem.

Při budování zvířecích výběhů se pamatovalo i na majitele psů. Většinu tras mohou absolvovat se svými miláčky. Psi nesmí jen do průchozích obor a k voliérám, aby nedráždili zvěř. Před vstupem je vždy výrazné upozornění a možnost psa přivázat.

Logo národního parku

Návštěva této lokality těsně u našich jižních hranic určitě, zejména na podzim a v zimě stojí za to. Několika eur za vstupné rozhodně nebudete litovat, naopak budou dobře investovány do nezapomenutelných zážitků z přírody. Doporučil bych návštěvu těchto míst zejména rodinám s dětmi, protože právě pro ty nejmladší návštěvníky budou později v jejich životě hrát významnou roli při vytváření si vztahu k přírodě a zvířatům.

Jak by řekli Moravané, tož přijeďte se podívat na nádhernou přírodu Bavorského lesa a české Šumavy, budete se vracet znovu a znovu (za to ručím).


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress