Hlavní stránka

Černá Hora blíže k EU

(19.12.2010)

Čtrnáct dní před koncem roku 2010 se Černá Hora přiblížila ke vstupu do EU. Vedení evropské sedmadvacítky jí přiznalo status kandidáta, což je nutnou, ale ne postačující podmínkou k přístupovým rozhovorům. Ty začnou patrně až za několik let. Udělení statusu kandidáta je tak spíše symbolickým krokem s cílem podpořit úsilí balkánského státu o nezbytné reformy.

Cesta Černé Hory do EU bude ještě dlouhá. Hlavním důvodem jsou obavy "Bruselu" vzhledem k zatím velké kriminalitě, korupci i nevyhovující úrovni státní správy.

Ze zemí, které vznikly rozdělením bývalé Jugoslávie, do nyní 27 členné EU vstoupilo zatím pouze bezproblémové Slovinsko.

Status kandidáta členství má nyní kromě Černé Hory také Chorvatsko, Turecko, Makedonie a Island. Z nich má k Unii nejblíže Chorvatsko. S ním by EU chtěla přístupová jednání dokončit pokud možno v první polovině roku 2011. Pak bude následovat ještě ratifikace přístupových smluv a ta bude trvat řadu měsíců, možná i několik let.

Island už má většinu práva v souladu s unijním, což je nutná podmínka vstupu do EU. U něj však může největší problém představovat oblast rybářství, kde se názory této ostrovní země a "Bruselu" zatím výrazně liší. Rybolov je hlavním odvětvím islandského hospodářství a v minulosti došlo právě kvůli němu k několika sporům mezi Islandem a Spojeným královstvím.

U Makedonie (v OSN je vedena jako FYROM - bývalá jugoslávská republika Makedonie) je proces zatím stále blokován sporem s Řeckem právě o název této bývalé jugoslávské republiky, protože na jméno "Makedonie" si činí nárok i Řecko (a část bývalé Makedonie byla také součástí dnešního Bulharska). Zatím je vyřešení tohoto problému na mrtvém bodě a Řecko v žádném případě od svého postoje nehodlá ustoupit.

Samostatnou kapitolou je převážně muslimské téměř osmdesátimilionové Turecko (má téměř stejný počet obyvatel, jako "motor" EU - Německo). Případný vstup této země v zemích EU budí poměrně rozporuplné a vášnivé reakce i vzhledem k stále rostoucí islamizaci Evropy a zřejmě nikdo si v ní nepřeje další problémy (stačí romské) a ještě horší by mohly být problémy nastávající s islamisty s dynamitem u pasu.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress