Hlavní stránka

Bryce Canyon, Red Canyon a pak k zubaři

(05.11.2010)

Národní park Bryce Canyon je mnohými považován za to nejlepší, co lze na jihozápadě USA spatřit. A tak jsme byli zvědaví, jak to zapůsobí na nás. Než jsme vůbec dorazili do parku, zhruba na půl dne nás po cestě zdržely bouřky s velikým množstvím blesků. A protože jsme věděli, že Bryce je oblast s největším počtem zásahů člověka bleskem na světě, tak jsme nechtěli moc riskovat a jezdit v bouřce na kole. 

Hned na okraji národního parku nás překvapila kvanta turistů. Mnohem více než předtím v Arches. V Bryce Canyonu jsme pak celkem strávili asi 5 dní a to hlavně kvůli četným bouřkám a dešťům. Ty nám totiž kazily výlety a fotografování a tak jsme náš pobyt stále prodlužovali, abychom viděli vše, co jsme vidět chtěli a měli přitom hezké počasí.

Bryce Canyon

Bryce Canyon

Prošli jsme zde všechny hlavní treky jako např. Navajo loop, Queen’s garden, Pekaboo look a Fairyland. Ten poslední se nám asi líbil nejvíce. Ležel totiž v krajní části parku, kde turisté už moc nechodí a navíc pro většinu z nich je 12 km se slušným převýšením moc náročná trasa. Během celého odpoledne jsme na Fairylandu potkali asi jen 5 lidí. Naopak na těch předchozích stezkách to byly stovky lidí za den. 

Bryce Canyon

Bryce Canyon

Bryce nás ale i tak zaujal. Tyhle jedinečné skalní věžičky připomínající zkamenělé indiány, které v tomto parku máte možnost vidět z vrchu i zespod, opravdu stojí za to. Fascinující jsou nejen různé tvary skalních formací, ale hlavně duhové barvy od bílé, přes žlutou, růžovou až po oranžovou. 

Bryce Canyon

Bryce Canyon

V Bryce Canyonu je také příjemná teplota i v létě, neboť národní park se rozkládá ve výškách 2300-2800m. Počítat zde ale musíte s četnými bouřkami a přívalovými dešti a hlavně již zmíněnými blesky. Jejich důsledky můžete vidět všude ve formě shořených částí lesa nebo jednotlivých spálených stromů zasažených bleskem. Bryce tedy určitě je třeba vidět, ale nesmíte od něj čekat žádnou divočinu. Je to typické americké turistické místo.

Bryce Canyon

Bryce Canyon

Red Canyon

Hned za Bryce Canyonem je další podobný park, kde už turisty ale téměř nepotkáte. Je tu parádní kempink, infocentrum a několik pěších i cyklostezek. Zde jsme strávili další dva dny a užili si tak opravdu divokou přírodu bez lidí.

Red Canyon

Red Canyon

K zubaři do Panguitche

Renču již v Bryce bolel hodně zub. Přecházelo to až do celé čelisti a půlky hlavy. Jenže nejbližší zubař byl asi 40 km, ale momentálně na dovolené. Další zubaři pak byli moc daleko a tak jsme museli čekat 5 dní, než se ten z Panguitche vrátí do práce. 

U zubaře

U zubaře

Hned první den, co pracoval, tak si na Renču udělal čas, zrentgenoval ji chrup, vše zkontroloval a provedl opravu jednoho zubu. Čekali jsme účet kolem 200-300 dolarů, ale nakonec to bylo jen 65,-USD. Takže američtí zubaři nejsou tak drazí, jak se povídá. V Panguitchi jsme nakonec strávili ještě další dvě noci, neboť nás oslovil příjemný stařík a pozval nás k sobě do svého pěkného domečku.


 

Martin Stiller
www.cyklocestovani.cz

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress