Hlavní stránka
Stambacher

Nejvyšší socha Krista bude odhalena v Polsku 21. listopadu 2010

(10.11.2010)

U našich severních sousedů v katolickém Polsku se dokončuje nejvyšší socha Ježíše Krista na světě. Stavba byla zahájena v létě roku 2008.

Obyvatelé města Świebodzin na západě země, nad kterým bude socha stát, si slibují, že tato socha přivede do města turisty z celého světa.

Postava Ježíše Krista na 16 metrů vysokém kopečku bude včetně pozlacené koruny vysoká 36 metrů, rozpětí paží bude 23 metrů. Svými rozměry předčí sochu Krista Spasitele která dominuje brazilskému Rio de Janeiru od 12. října 1931. Brazilský Cristo Redentor je vysoký 30 metrů, rozpažené ruce jsou dlouhé 28 metrů a vše stojí na osmimetrovém podstavci.

Na nápad postavit obří sochu Ježíše Krista také v Polsku přišel bývalý świebodzinský farář Sylwester Zawadzki. Původně si myslel, že půjde jen o běžnou sochu, později ale projekt nabral větších rozměrů. Na svého Krista se složili věřící a zbytek ceny zaplatí majetní sponzoři.

Podle informací TVN24 má být tato obří socha odhalena dne 21. listopadu 2010. Obyvatelé Świebodzina se těší, že se jejich město stane novým významným poutním místem v Polsku a stejně jako legendární Čenstochová bude přitahovat davy věřících. Podle Wprostu se této cílové skupině zákazníků chystají místní podnikatelé přizpůsobit svoji nabídku. Tak např. majitel jedné z italských restaurací plánuje, že si objedná sítko na sýr se vzorem obličeje Ježíše Krista. Starosta Świebodzina Zbigniew Szumski vidí budoucnost svého města velmi pozitivně. Řekl: "Kdybychom tu otevřeli nějaké závodiště nebo golfové hřiště, přijížděli by k nám hosté jenom v sezóně. Podívat se na sochu Ježíše Krista budou věřící i další turisté přijíždět po celý rok". 

Katolická církev si v Polsku nadále udržuje velmi silnou pozici. Hlásí se k ní třicet čtyři a půl milionů Poláků. To je 90 % obyvatel této země.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress