Hlavní stránka

Farallonské ostrovy - rezervace mořských ptáků

(19.06.2010)

Většina návštěvníků San Franciska omezí obvykle své cesty mimo město na nedalekou rezervaci sekvojí Muir Woods nebo do Yosemitského národního parku. Nedaleko kalifornského pobřeží u San Franciska leží ale ještě jedna velice zajímavá přírodní mořská rezervace - Farallonské ostrovy.

Psal o nich už Jack London, který je jako mladík navštěvoval se zdejšími rybáři a pašeráky. Ostrovy, vzdálené něco přes třicet kilometrů od pobřeží, jsou dnes největší ptačí rezervací jižně od Aljašky. Na skalnatých útesech žije přes 3O tisíc mořských ptáků, od racků a kormoránů až po některé vzácné druhy. A samozřejmě jsou také obydlím pro kalifornské lvouny Sea lions, rypouše sloní apod. 

Individuální návštěvy sem nejsou z důvodů přísné ochrany přírody a mořských živočichů povoleny. Pro zájemce, kteří chtějí Farallonské ostrovy navštívit, pořádá letos Oceanic society v San Francisku jednodenní lodní expedice vlastní lodí a s omezeným počtem účastníků.

Plavby, které se konají o sobotách a nedělích od června do konce listopadu, stojí 120 dolarů a je nutné rezervovat si na ně předem místa. Účastník plavby by měl mít vlastní zásoby jídla a pití. Na lodi Salty Lady je ale vždy vědec z Oceánské společnosti, který doprovází plavbu a každý účastník obdrží video o mořské fauně kalifornského pobřeží. 

Lod´ vyplouvá z přístaviště jachet Yacht Harbor v San Francisku v 8 hodin ráno. Plavbu je možné si zajistit buď osobně v budově 35N ve Fort Mason u přístavu, nebo také prostřednictvím internetu na adrese www.oceanicsociety.org . Při plavbě na ostrovy lze vidět někdy velryby nebo i delfíny. Jedná se určitě o nevšední zážitek, jaký by si neměl ujít žádný návštěvník San Franciska.


 

Vladimír Kříž
San Francisko, Jihlava

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress