Hlavní stránka

Berzdorfer See - nový vodní areál v Sasku

(01.06.2010)

Rekreantům nejen ze tří států střední Evropy se otevře jihozápadně od německého města Görlitz poblíž hranic s Polskem, asi 40 kilometrů severozápadně od Liberce, nová vodní plocha při příležitosti osmého ročníku akce s názvem Den zážitků.

Tradice Dne zážitků vznikla před sedmi lety, kdy se toto umělé jezero začalo oficiálně napouštět. Účelem Dne zážitků bylo přilákání investorů, kteří by kolem vodní plochy vystavěli sportovní, společenské a rekreační areály. V otvírací den areálu dne 26. 6. 2010 zahájí na jezeře také pravidelné plavby výletní lodě.

Bývalý důl.

Berzdorfer See vzniklo na místě bývalého lignitového dolu, ve kterém se začalo těžit v roce 1835. Za největšího rozmachu v dole pracovalo sedm tisíc lidí a těžilo se zde až 50 tisíc tun hnědého uhlí denně.

Plocha Berzdorfer See je čtyřikrát větší než již výše zmíněného severočeského Máchova jezera. Téměř tisícihektarová vodní plocha má maximální hloubku 72 metru, objem vody dosáhne 330 milionů m3. Délka břehové čáry bude 15, 5 kilometru. Název dostala nová vodní plocha podle blízké obce Schönau-Berzdorf. 

Nová vodní plocha Berzdorfer See

Zatopený důl - nová vodní plocha Berzdorfer See

Součástí areálu budou: přístav, kemping, parkoviště, centrum vodních sportů, golfové hřiště. Ještě se dokončují volejbalová hřiště a stezka pro projížďky na koních. Nevšední stavbou bude také vodní hrad na bukových pilířích. Zázemí u vody zde najdou nejen plavci, ale i jachtaři, potápěči, golfisté atd. Nová vodní plocha bude vhodná nejen pro sportovní jachting, surfování nebo kiteboarding, ale bude se moci na ní provozovat i námořní jachting.

Jezero Berzdorfer.

Jezero Berzdorfer.

Na ploše téměř deset hektarů se bude rozprostírat kemping, kde bude místo pro 300 stanů nebo karavanů. Kolem jezera povede 18 kilometrů dlouhá cyklostezka, v okolí jezera bude i možnost projet se na koních. Další ubytování nabídne také právě rekonstruovaný vodní zámek.

Takže českým vyznavačům plavání, potápění a vodních sportů se nabízí nová atraktivní lokalita jen několik desítek kilometrů od nejsevernějšího výběžku našeho území. Asi bude stát za "rekognoskaci", co říkáte? Rozhodně pobyt zde, v nově vybudovaném areálu, který zcela změnil vzhled zdejší kdysi neutěšené krajiny, vyjde levněji než cesta na jih k často přeplněným lokalitám u Jadranu nebo dalších u okrajových moří Středozemního moře, o 1300-1600 kilometrů vzdáleném moři Černém ani nemluvě.


 

Jan Hájek
Zeměpisné sdružení

Další články z tohoto státu Další články tohoto autora

 
 DatumAutorPředmět
Aktivity
Geooblasti
UNESCO
Fotobanka
Průvodce
Ingema-TV
Počasí
Rešerše
iZone
Foto scan

Alpy
Altaj
Kavkaz

Kurzy Potřebujete zjistit kurz exotické měny? Toto tlačítko vám s tím pomůže.
 
Ockovani Chystáte se do exotické země? Zjistěte si zde, zda byste se neměli nechat naočkovat!
 
RoutePlanner Jedete na dovolenou autem? Nechte si navrhnout nejlepší cestu!
 
Letiste Musíte nebo chcete letět letadlem? Pak se vám třeba budou hodit tyto informace!
 
Autori Zajímá vás kdo píše články na Ingemě? Představení alespoň některých autorů najdete zde.

 

Na našem serveru funguje elektronický obchod, takže máte možnost nakupovat fotografie z fotobanky online. Bližší informace naleznete zde.
 


1999-2019©Ppress
veškeré texty, fotografie, obrázky, mapy apod. jsou chráněny autorskými právy jednotlivých autorů a vydavatelství Ppress.
Je výslovně zakázáno jejich jakékoli šíření, publikování či dokonce prodej za úplatu.
Info: Ppress